Verkeer
Stuur appje
Zoek

Happiness op het Enschedese Wilminkplein: illegale drugsstore als voorproefje GOGBOT

Happiness Dries Verhoeven
‘Happiness’ van theatermaker-kunstenaar Dries Verhoeven staat over een paar dagen op het Wilminkplein.
Beeld: Willem Popelier

’t Is een humanoid. ’t Is een klein, clandestien apotheekje. ’t Is een kunstwerk. En een GOGBOT-voorproefje. Vanaf 31 augustus staat ‘Happiness’ op het Enschedese Wilminkplein.

GOGBOT - het Enschedese (en Rotterdamse) festival op het snijvlak van kunst en techniek - staat dit jaar in het teken van alle mogelijke middelen die je kunt gebruiken om je gemoedstoestand te beïnvloeden. ‘Feed Your Head’ met drugs, pijnstillers, antidepressiva of digi-bytes om je dopamine- of serotoninelevels een schop te geven. Of juist niet.

Humanoid

In de kleine apotheek die vanaf 31 augustus tot en met 10 september op het Wilminkplein staat werkt een humanoid - een mens-achtige robot - die je er alles over kan vertellen. ‘Happiness’ is een werk van kunstenaar en theatermaker Dries Verhoeven. Met de interactieve installatie verkent Verhoeven het terrein waar de kunstmatige wereld - chemisch en technisch - en de menselijke wereld elkaar raken en overlappen.

Chronisch actueel

‘Waar artificiële middelen ons helpen weer mens te zijn, of om dat menszijn juist voor even te verlaten’, schrijft de kunstenaar-theatermaker zelf over ‘Happiness’. Hij lijkt daarmee de hamvraag op te roepen die sinds jaar en dag het politieke en maatschappelijke gesprek over zowel verdovende middelen als techniek bepaalt: worden we er nou beter van of juist niet, of ligt het niet zo zwart-wit?

GOGBOT zet met het thema van dit jaar in op precies die vraag. ‘Happiness’ is geen nieuw werk. Het stamt uit 2019. Maar de discussie die het uitlokt, is chronisch actueel.

icon_main_info_white_glyph

GOGBOT 2023

Feed Your Head
7 - 10 september
diverse locaties
vrije en betaalde toegang

check online voor het programma en meer info

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.