Twents Kwartearken

Van niejmoodse flantuutn naar plezeervolk

In het Twents Kwartearken van deze week gaat Adrie Hemmink van het Twentehoes in op het plezeervolk dat met het oudste reisgidsje van Overijssel uit 1724 door de provincie gängelde.

Het oer-Twentse onderdeel van 1Twente Vandaag dat elke donderdagmiddag wordt uitgezonden gaat ook in op de blunder van RTL-nieuws dat op een overzichtskaart Twente op de plaats van Drenthe zette en omgekeerd Drenthe plaatste op de plek waar Twente normaalgesproken ligt. De samenstellers van het RTL-nieuws boden grootmoedig hun excuus aan en probeerden de blunder goed te maken met een Twents quizje. “Ach”, lacht Adri Hemmink van het Twentehoes schamper: “Lage schoolniveau. Maar ze kunnen er niets aan doen. Ze weten het gewoon niet.”

Reisgidsje

Iemand die wel veel over Twente weet en er ook mooi over vertelt, is collectiebeheerder Edwin Plokker van de Museumfabriek. Hij duikelde uit zijn enorme collectie Twentse schatten een reisgidsje uit 1724 op. Gedrukt door Jan de Lat uit Deventer en puur bedoeld als gidsje voor Overijssel. “Enschede, Hengelo en Almelo worden alleen maar genoemd, omdat het niet de moeite waard was. Daar was niets te zien”, aldus Edwin.

Oude kaarten

Opmerkelijk is dat in het boekje, waarvan er maar drie exemplaren bekend zijn, een aantal kaarten zijn opgenomen die 75 jaar eerder zijn gemaakt. “Daar kon je je nog steeds meer redden, zo weinig veranderde er toen.”

Haanntred

Met die reisgids weet Adri Hemmink in haar Twentse taalles wel weg. Ze komt met plezeervolk, gängeler, haanntred en tuffelgardervakaansie op de proppen. Als je haar taalles wilt volgen kijk dan hieronder naar de video.