Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo lijkt Wijkhuyzen definitief te omarmen: 'De projectfase is voorbij, nu structurele subsidie'

Wijkhuys Nijverheid Vereijken Chris
Hengelo heeft Wijkhuyzen op drie plekken, in de Hasseler Es, Weidedorp en de Nijverheid
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

De twijfels die aan het begin van alle nieuwe projecten aanwezig zijn, zijn in het geval van de Wijkhuyzen inmiddels wel verdwenen. Vorig jaar startte het project als een voorproefje op een koerswijziging binnen het sociaal domein in 2023. Inmiddels zijn de Wijkhuyzen niet langer een project, maar onderdeel van de structurele subsidie die Wijkracht jaarlijks ontvangt: “Hier wordt niet zomaar de stekker uitgetrokken.”

Extra houvast

De Wijkhuyzen hebben de projectfase doorstaan en zijn inmiddels opgenomen binnen de vaste subsidie die Wijkracht ontvangt. Een goed teken, volgens Charlotte van de Wetering, manager bij Wijkracht. "We ontvingen in eerste instantie een bedrag voor één jaar voor het project. Hoewel wij onze subsidie ook per jaar ontvangen, hebben we nu wel een stuk meer zekerheid en houvast."

Hoewel plotselinge bezuinigingen altijd roet in het eten kunnen gooien, lijkt Wijkracht zich geen zorgen te hoeven maken dat de locaties worden opgedoekt. Op basis van de huidige plannen om het sociaal domein in te richten leeft de gedachte juist sterk dat dit concept in de toekomst verder doorontwikkeld wordt.

icon_main_info_white_glyph

Nieuw Hengelo's Model

Per 2023 is het Nieuw Hengelo's Model in gebruik genomen voor het sociaal domein binnen de stad. Om de zorgkosten te verminderen moeten problemen vaker opgelost worden binnen de eigen omgeving. Zo wordt er meer gevraagd van familie en vrienden, maar betekent dit ook dat de gemeente zelf actiever kijkt naar de wijken. Zo hoopt het gemeentebestuur dat problemen in een vroeger stadium worden aangepakt om zo te voorkomen dat deze uitgroeien tot een grote financiële last. De Wijkhuyzen zijn als sociale voorzieningen een belangrijke onderdeel binnen dit model.

Scootmobiel pixabay
Lees ook
Nieuw Hengelo's Model: verkapte bezuinigingsmaatregel of noodzakelijke ingreep in zorgstelsel?

Behoefte aan Wijkhuyzen

Nog voordat de eerste drie Wijkhuyzen in gebruik genomen waren, liet Wijkracht aan 1Twente weten dat er in wijken zoals Slangenbeek en Groot-Driene behoefte is aan dit soort inlooplocaties. Van de Wetering vertelt dat er een goed beeld is binnen de organisatie, van de behoeftes binnen de verschillende buurten van Hengelo. "We willen voor iedereen toegankelijk zijn wat een specifieke aanpak vereist per wijk. Wijkhuys Nijverheid is bijvoorbeeld gelegen naast de Klokstee, dus komen er veel ouderen. Die willen we bedienen terwijl we ook niet de andere leeftijdsgroepen uit het oog willen verliezen." Dit zorgt ervoor dat de activiteiten van de Wijkhuyzen plaatsgebonden zijn en wat men in Slangenbeek wil niet per se gevonden kan worden in de Hasseler Es.

Wijkhuys Weidedorp Vereijken Chris
"Voor Wijkhuys Weidedorp is de bezoekersgroep en zijn behoeften anders dan de Nijverheid, waar meer ouderen wonen"
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

Wijkgerichte activiteiten

De huidige drie Wijkhuyzen zijn dus weliswaar centrale locaties, maar er kan maar beperkt rekening worden gehouden met bezoekers die van buiten de buurt komen. De activiteiten zijn immers speciaal opgezet voor de mensen die dichtbij de bestaande locaties wonen. Een Wijkhuys voor elke wijk lijkt op de lange termijn een uitkomst te zijn, maar voor nu biedt Wijkracht een ander alternatief aan. "Voorlopig durf ik niet te zeggen wanneer er een nieuw Wijkhuys wordt geopend. Maar mensen die niet in de buurt van de centrale locaties wonen, kunnen op dit moment wel gebruik maken van onze kuierlocaties", zegt Van de Wetering.

Kuierlocaties

Buiten de drie Wijkhuyzen om die elke week vaste activiteiten organiseren, worden deze ook door Wijkracht georganiseerd in zogeheten kuierlocaties. Ze kunnen op verschillende plekken gevonden worden in de stad, waaronder buurthuizen maar bijvoorbeeld ook scholen. Het is online niet makkelijk om informatie te vinden over deze locaties, iets wat Van de Wetering erkent en een verklaring voor heeft. “Een belangrijk deel van onze bezoekers is niet erg digitaal onderwezen."

"Zij kunnen naar de receptie bellen om informatie te krijgen over ons aanbod. Er is geen duidelijk overzicht te vinden omdat we ons aanbod telkens proberen aan te passen naar waar behoefte is. Op dit moment zijn er rond de twintig kuierlocaties maar dit kan al snel anders zijn. Er vinden de nodige veranderingen plaats, waarbij we zorgen dat de receptie goed op de hoogte is. Als we meerdere belletjes krijgen over dat mensen graag op een bepaalde plek een activiteit willen, kijken we naar de mogelijkheden om dit te realiseren op een bestaande of nieuwe locatie”, legt ze uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.