Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw Hengelo's Model: verkapte bezuinigingsmaatregel of noodzakelijke ingreep in zorgstelsel?

Scootmobiel pixabay
Het zogenaamde ‘transformatieplan Sociaal Domein en WMO’ moet volgens het college de torenhoge zorgkosten drukken.
Beeld: Pixabay

Hoe gaat Hengelo de oplopende zorgkosten beteugelen? Het college van burgemeester en wethouders wil de zorg efficiënter maken en komt daarom met een nieuw plan voor de zorg. Zelf zijn de wethouders zeer te spreken over het zogenoemde 'Nieuw Hengelo's Model', maar enkele oppositiepartijen en de Cliëntenraad Minima en WMO zijn juist bang dat Hengelo 'haar sociale gezicht verliest'. Dinsdag 4 oktober werd er tijdens een politieke markt gesproken over de nieuwe plannen.

Torenhoge kosten

De oplopende zorgkosten zijn het college van B en W al jaren een doorn in het oog. Er wordt meer geld uitgegeven, dan dat er binnenkomt. Het zogenaamde ‘Transformatieplan Sociaal Domein en WMO’ moet de torenhoge zorgkosten drukken. Vooral de kosten voor jeugdzorg en bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning lopen steeds verder op. Tijdens een politieke markt in juli presenteerde het college drie scenario's. De raadsleden spraken hun voorkeur uit voor het tweede scenario, het door het college betitelde ‘Nieuw Hengelo's Model’.

Ravijn

Het scenario werd deze week in de politieke markt verder besproken. Tijdens de vergadering viel de term ‘ravijnjaar’ geregeld. Daarmee wordt verwezen naar 2026 , het jaar waarin de financiële bijdragen van het Rijk aan de gemeenten fors worden teruggeschroefd.

Volgens het college is het Transformatieplan noodzakelijk om de begroting de komende jaren sluitend te houden, terwijl oppositiepartijen zoals Lokaal Hengelo, Pro Hengelo en de SP het een verkapte bezuinigingsmaatregel vinden. De Cliëntenraad Minima & WMO vindt dat het college het vorige sociale beleid 'om zeep helpt’.

Jacqueline freriksen wethouder hengelo 2022 FOTO GEMEENTE
Lees ook
Hengelose wethouder over oplopende zorgkosten: 'U vraagt, wij draaien? Dat gaat niet langer!'

‘Er moet wat gebeuren’

Volgens wethouder Jaqueline Freriksen (BurgerBelangen) 'is er geen ontkomen aan en moet er wat gebeuren': “Als we niets doen, dan kunnen wij de zorg voor onze inwoners niet meer garanderen. Dat moeten wij koste wat het kost voorkomen. Het vraagt om een omslag.” En deze omslag geldt niet alleen voor de verschillende zorginstanties waar de gemeente Hengelo mee samenwerkt, ook de eigen ambtelijke organisatie moet op de schop. Met de plannen moet er op jaarbasis zo'n 6,5 miljoen euro worden bespaard.

icon_main_info_white_glyph

Wat is het plan?

In het ‘Nieuw Hengelo's Model’ wordt gefocust op de eigen sociale omgeving, zoals buren en familie. Ook moeten zorgaanbieders en de gemeente meer aanwezig zijn in de wijken. Zo hoopt het gemeentebestuur dat problemen eerder te kunnen aanpakken en grotere problemen te voorkomen. Afspraken met zorgaanbieders voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp moet volgens de gemeente beter worden geregeld.

Oppositiepartijen 'niet blij'

De meeste fracties zien de urgentie om de oplopende kosten aan te pakken, maar een aantal de oppositiepartijen ziet niets in het plan en roept juist op te investeren in de zorg. “We staan aan de vooravond van de reset van ons zorgstelsel”, zei fractievoorzitter Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo.

Ook de SP ziet niets in het plan van het college: “Bezuinigen zorgt voor kaalslag en dit zorgt voor meer onvrede bij de doelgroep. Zij moeten juist worden ontzien", aldus SP-raadslid Gerrit-Jan Leusink. Het raadslid roept het college op om terug naar de tekentafel te gaan. Volgens Pro Hengelo-voorman Frank Peters wordt het ‘sociale hart afgebroken’ en hij betreurt dat er ‘niet genoeg inspraak is geweest.’

'Vaart maken'

Han Daals, fractievoorzitter van coalitiepartij BurgerBelangen, benadrukt dat er echt iets moet gebeuren: “Al vijf jaar hebben we het over oplopende kosten. We moeten niet afhankelijk worden van incidentele rijksbijdragen. We moeten vaart maken.” Bij coalitiegenoot PvdA zien ze de urgentie ook en willen ze 'de zorg dichterbij de inwoners brengen'.

Alleen vragen zij zich af of het niet te snel gaat, want het college wil op 1 januari 2023 beginnen met het omzetten van het beleid. “Waarom deze haast? Waarom nemen we niet de tijd om deze transformatie goed voor te bereiden? Wat ons betreft is deze datum niet heilig”, zegt fractievoorzitter Vincent ten Voorde. Hij pleit ervoor om de praktische uitvoer van het plan goed te overleggen met zorgaanbieders en de cliëntenraad. De gemeenteraad gaat binnenkort stemmen over het zorgplan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.