Hengelo

'Wijkhuyzen Hengelo hebben pas kans van slagen als er ook na 2022 geld vrijkomt'

Hengelo krijgt dit jaar drie zogeheten 'Wijkhuyzen'. Dat zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken in de stadsdelen Noord, Midden en Zuid, waar ouderen en mensen met een licht verstandelijke beperking elkaar op werkdagen kunnen ontmoeten voor een praatje, een activiteit of een gezamenlijke maaltijd. Voor dit jaar is er geld beschikbaar voor 3 fte, maar voor de komende jaren moet de raad nog haar goedkeuring geven.

De Klokstee

Sociaal cultureel werker Chris Luiken bemant Wijkhuys De Nijverheid in De Klokstee, in Zuid. Hij was donderdag 30 juni te gast in 1Twente Vandaag en vertelde wat hem zo boeit aan zijn nieuwe baan: "Bij deze doelgroep ligt mijn hart. We willen deze mensen een tweede thuis bieden. Een plek waar ze samen met andere ouderen kunnen bewegen, kaarten, dansen, maar waar ook ruimte is voor en kwetsbaar gesprek."

Mannenpraatgroep

Luiken, geboren en getogen in Hengelo, is nu drie maanden actief op deze plek. De naam 'Wijkhuys' werd pas deze week naar buiten gebracht en de officiële opening laat nog een paar maanden op zich wachten, maar ondertussen is Luiken druk bezig de weekagenda gevuld te krijgen: "We zitten op nog maar 30 procent. Er is dus nog volop plek voor andere activiteiten. Wat er al wel is? We hebben koffieochtenden, een eetgroep op de maandag, fysiogym, een kaartclub, een zitdansgroep en zelfs een achtkoppige mannenpraatgroep. Daarnaast zijn er in de weekenden ook koffieochtenden en gezamenlijke lunches."

icon_main_quote_red_glyph

"Tussen de bezoekers zitten potentiële vrijwilligers en uiteindelijk kunnen vrijwilligers ook weer bezoeker worden."

Chris Luiken, Wijkracht

Vrijwilligers

Maar zoals gezegd, is er behoefte aan meer: "Daar ligt ook mijn taak. Het werven en vasthouden van vrijwilligers. Ook tussen de bezoekers zitten potentiële vrijwilligers en uiteindelijk kunnen vrijwilligers ook weer bezoeker worden. Da's ook een van de mooie dingen aan deze doelgroep. Dat dat loopt allemaal door elkaar heen loopt, letterlijk en figuurlijk."

Ook in Slangenbeek en Groot-Driene?

Die behoefte aan meer geldt ook voor het aantal Wijkhuyzen in Hengelo. Er zijn er nu drie, maar coördinator Lizzy Meijerink liet eerder al weten dat er in bijvoorbeeld Slangenbeek en Groot-Driene ook behoefte is aan een Wijkhuys. Meijerink zou het fijn vinden dat daarnaast de gemeente ook ná 2022 met geld over de brug komt: "Een structurele subsidie zou zeer wenselijk zijn. We hebben nu de middelen gehad voor 1 jaar, maar ik hoop dat de gemeente het ziet als een investering en dat het niet bij 1 jaar blijft."

Chris Luiken: "Je merkt nu al de meerwaarde. Zoiets als dit heeft 1 of 2 jaar nodig om zichzelf te bewijzen."

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de gemeente Hengelo laat weten dat er nu nog niks valt te zeggen over verlenging van dit project: "Daar moet eerst het nieuwe college mee aan de slag en daarna is het woord aan de gemeenteraad."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.