ESTHIA dreigde te verdwijnen, maar dankzij een overname door Carintreggeland blijft de dagbesteding voor Hengelose ouderen bestaan. De spelletjes, gezamenlijke maaltijden en zitgymnastiek gaan gewoon door. Naamgevers Esther Groothuis en Cynthia Martina reageren opgelucht: “We konden onze familie al eerder samenhouden en nu is het ons ook weer gelukt.”
Door de wijziging in het Hengelose zorgbeleid dreigde ESTHIA op te houden te bestaan, omdat ze niet in het nieuwe samenwerkingsverband Wijkracht Hengelo waren opgenomen. “We zouden niet meer gefinancierd worden”, licht Esther Groothuis.
Bij ESTHIA (de naam is een samenvoeging van de namen van oprichters Esther en Cynthia) kunnen ouderen met een specifieke zorgvraag terecht. "Ze kunnen niet terecht in een reguliere dagopvang, bijvoorbeeld omdat ze vanwege Alzheimer of Parkinson extra aandacht behoeven", aldus Cynthia Martina.
Er zijn verschillende groepen die uiteenlopende activiteiten ondernemen. Zo is er onder andere een wandelgroep, een groep die spelletjes speelt en een groep die deelneemt aan de zitgymnastiek.
Wat al deze activiteiten gemeen hebben, is dat de ouderen in contact zijn met anderen en dat er aandacht is voor hun verhaal. “De gezamenlijke maaltijd is daar een mooi voorbeeld van. Niet iedere oudere is in staat om zelf een voedzame maaltijd te maken. Wij ondersteunen ze daarin door voor hen te koken en gezamenlijk te eten aan een grote tafel”, vertelt Groothuis.
Dat het hier niet alleen om die voedzame maaltijd gaat, wordt al snel duidelijk. Martina: “Sommige mensen zijn letterlijk hun eetlust verloren. Door samen aan tafel te zitten en de geur van versbereid eten te ruiken, komt de eetlust ook weer op gang.”
Martina zegt de cliënten goed te kennen en er is betrokkenheid tot achter de voordeur: "Bij ons is de regel dat je nooit drie dagen dood thuis ligt, want dan hebben we al actie ondernomen."
De dagbestedingslocatie dreigde al eerder op te houden te bestaan, maar door de inzet van Groothuis en Martina viel de groep niet uit elkaar. Voordat de initiatiefnemers ESTHIA oprichtten, waren ze allebei in dienst van een andere zorgaanbieder, waar deze vorm van dagbesteding was ondergebracht. Deze locatie zou worden opgeheven.
“We wilden niet dat deze groep ouderen verdeeld zou worden over andere locaties, daarom hadden we besloten om zelfstandig verder te gaan en zo is ESTHIA ontstaan”, vertelt Groothuis.
De wijziging in het Hengelose zorgbeleid zorgde even voor onduidelijkheid, omdat ze niet zelfstandig verder konden gaan; ze behoorden niet tot de gecontracteerde aanbieders. Carintreggeland zag echter volgens Groothuis een goede toevoeging aan haar huidige zorgaanbod en bood aan om ESTHIA volledig over te nemen met behoud van het hele team en de huidige locatie aan het Bevrijderslaantje.
Nadat het goede nieuws was geland, konden ze opgelucht ademhalen. Groothuis: “Ik mag van geluk spreken dat de mensen hier allemaal bij elkaar kunnen blijven en dat was toen we zelfstandig verder gingen ook de insteek en bij deze overname ook.”
Er verandert voor de ouderen, medewerkers en vrijwilligers niets. “We hebben de toezegging van Carintreggeland en naar verwachting worden we vanaf 1 oktober dit jaar overgenomen en gaan we verder onder de naam 'Carintreggeland dagbestedingslocatie ESTHIA'”, aldus Groothuis.