Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede herdenkt en viert de vrijheid: dit is er te doen

20230504 Kranslegging Dodenherdenking Vlag Bevrijdingsdag Stills en bewerking 1 Twente
Beeld: 1Twente

Op donderdag 4 mei herdenkt Enschede de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende manieren wordt stilgestaan bij deze donkere periode uit de geschiedenis. Op vrijdag 5 mei wordt de vrijheid gevierd. Onder meer met een speciale lunch en een festival.

4 mei Dodenherdenking

Op donderdag 4 mei worden om 17.00 uur de klokken van de Grote Kerk op de Oude markt bespeeld door stadsbeiaardier Esther Schopman. In diezelfde Grote Kerk is om 18.00 uur een herdenkingsconcert.

Om 19.10 uur vertrekt een Stille Tocht naar het Volkspark voor de herdenking aldaar met voorgedragen gedichten en een toespraak van Bert Woudstra. De Enschedeër van Joodse afkomst was zelf nog een kind tijdens de Tweede Wereldoorlog en verloor meerdere familieleden, waaronder zijn eigen vader. Om 20.00 uur is Enschede twee minuten stil ter nagedachtenis aan alle slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog.

In het Stadhuis begint om 21.00 uur de voorstelling 'De Strijdbaren' van Theater na De Dam. Een productie van de Theatermakerij en een groep jonge spelers over vrijheid, strijden en over het Stadhuis is en na de Tweede Wereldoorlog.

20230504 Vrijheidsmaaltijd Foto Gemeente Enschede
Beeld: Gemeente Enschede

5 mei Bevrijdingsdag

Op 5 mei viert Enschede de vrijheid met verschillende activiteiten. In de Grote Kerk op de Oude Markt is een vrijheidslunch, waar mensen boven een kop speciale Vrijheidssoep met elkaar in gesprek gaan over vrijheid en wat dat voor hen betekent.

De Universiteit Twente verandert in een feestterrein. Daar is het bevrijdingsfestival van Absolutely Fresh met diverse podia en verschillende artiesten als Antoon, Flemming en La Fuente.

Glanerbrug

Ook in Glanerbrug zijn er verschillende activiteiten op beide dagen. Op 4 mei is er een Stille Tocht van begraafplaats Doodenzorg aan de Veldstraat naar het herinneringsmonument op het Heldersplein. Daar worden bij het herinneringsmonument ‘Abrupt vaarwel’ de Glanerbrugse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Op 5 mei verzorgen Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug en het Politiekoor Twente vanaf 19.00 uur optredens met muziek en koorzang in de Protestante kerk in het grensdorp. Om 21.00 uur wordt het bevrijdingsvuur bij de kerk ontstoken.

Ook nodigt Glanerbrug vrijdag voor de 26e keer de Duitse buren uit om Bevrijdingsdag samen te vieren.

Rachel Denneboom 2 Â Ernst Bergboer
Lees ook
Geen Volksparkfestival op 5 mei, maar wel bevrijdingsmaaltijden met soep overal in Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.