Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen Volksparkfestival op 5 mei, maar wel bevrijdingsmaaltijden met soep overal in Enschede

De bevrijding van Enschede was op 1 april, precies 78 jaar geleden. Een dag die relatief onopgemerkt voorbijgaat. Maar over een ruime maand zijn er weer die twee dagen waarop we nationaal herdenken en onze vrijheid vieren. De nationale herdenking op 4 mei eindigt traditiegetrouw in het Volkspark bij de beelden van Mari Andriessen, maar 5 mei is andere koek. “Dan kunnen we losgaan. Bevrijdingsdag vieren we dit jaar met vrijheidsmaaltijden. Dan praten we tijdens het eten over wat het betekent om vrij of juist onvrij te zijn”, aldus scheidend voorzitter Rachel Denneboom van het 4 en 5 mei Comité Enschede.

Oproep

Die bevrijdingsmaaltijden kunnen door de hele stad plaatshebben, vertelt Denneboom, In buurthuizen, bij sportverenigingen en bejaardencentra. “Ons comité heeft een oproep gedaan aan instellingen, clubs en verenigingen. Als je een vrijheidsmaaltijd wilt organiseren, kan dat.”

Vrijheidssoep

De voorzitter hoopt wel dat Initiatiefnemers zich aanmelden. “Dan kijken we of we een kleine bijdrage kunnen leveren. We helpen met de aankleding, we kunnen gesprekskaarten leveren en we hebben vrijheidssoep.” De soep wordt in blikken aangeleverd, maar kan ook zelf worden gemaakt met het recept van chefkok London Loy dat ook door het comité geleverd kan worden. Aanmelden kan via e-mailadres: [email protected] “Telefoonnummer erbij dan gaan we het regelen.”

Centrale maaltijd

Al die ingrediënten worden ook gebruikt bij de gezamenlijke maaltijd van het 4 en 5 mei Comité Enschede in de Grote Kerk op de Oude Markt op 5 mei om half een. Er worden Oekraïnse vluchtelingen voor uitgenodigd en jongeren. “Zo kunnen we met elkaar in gesprek met vluchtelingen die bij ons komen en in een soort van vrijheid leven en dat niet in hun eigen land beleven.”

Gratis tickets voor deelname aan die maaltijd zijn verkrijgbaar via de site van het Wilminktheater.

Laatste kunstje

De opzet van het Enschedese 4 en 5 mei programma is het laatste kunstje van voorzitter Rachel Denneboom. Na acht jaar houdt ze ermee op. “Het is een keer klaar. Tijd om te gaan. Tijd voor nieuwe mensen en een nieuw comité.”

Groeien

En dat is er inmiddels al. Het nieuwe comité bestaat momenteel uit negen mensen, van wie er zes compleet nieuw zijn. De drie ervaren krachten nemen de komende jaren afscheid waardoor de nieuwe leden langzamerhand in het werk kunnen groeien.

Ingerold

“Ik ben ooit gevraagd door mensen uit het toenmalige comite. In eerste instantie zou ik geen voorzitter worden, maar fondsen werven om de festiviteiten groter aan te pakken. Maar toen stopte Els Koopman en werd ik voorzitter. Ik ben er ingerold.”

Programma 4 mei

De nieuwe leden gaan nu nog samen met Denneboom met de komende herdenkingsdagen aan de slag. “Voor 4 mei hebben we een draaiboek. In de afgelopen jaren hebben we ervoor gezorgd dat jongeren en kinderen een prominente plek in de herdenking kregen en was er zo nu en dan andere muziek.”

Maar verder staat het programma als een huis: om 18.00 het Requiem in de Grote Kerk, om 19.00 uur de Stille Tocht naar het Volkspark en om 19.30 de feitelijk herdenking bij de beelden van Mari Andriessen. Daar Enschedeër Bert Woudstra die de oorlog overleefde en zijn verhaal nog steeds overal vertelt. “Nu kan hij zijn verhaal nog vertellen”, aldus Denneboom.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.