Verkeer
Stuur appje
Zoek

Solar Team Twente wil titelprolongatie en trapt de ‘road to Australia’ af

Hoe de nieuwe zonne-auto van de Universiteit Twente eruit komt te zien, blijft nog tot 8 maart geheim. De studenten van het Solarteam presenteren op die datum het innovatieve ontwerp van de auto waarmee ze eind oktober in Australië net als in 2021 wereldkampioen hopen te worden. “We hebben de perfecte vorm. Vanaf volgende week begint ons productieteam met de bouw van de auto,” verklaart technisch manager Tim Woertman.

Perfecte vorm

De officiële aftrap en presentatie van het nieuwe Solarteam van de Universiteit Twente was eind vorig jaar. Vanaf die tijd werd gerekend en getekend om de perfecte vorm te ontwikkelen. Hun ontwerp, de eerste proeve van bekwaamheid, wordt woensdag over een week gepresenteerd. The World Solar Challenge in Australië die op 2 oktober begint, is scherprechter en maakt duidelijk hoe goed ze hun werk hebben gedaan.

Zonnecellen

De tientallen betrokken studenten offeren anderhalf jaar van hun studie op om aan de auto te werken. Het ontwerp is één, maar minstens zo belangrijk is de techniek onder de ‘motorkap’.

Tim is met vijftien werktuigbouwkundige- en elektrotechnici aan het werk om de nieuwste technieken in en op de solarauto aan te brengen. “Ik moet het allemaal bij elkaar brengen en zorgen dat het werk op tijd afkomt”, vertelt hij.

Dat betekent dat elk jaar weer nieuwe zonnecellen worden ontwikkeld, want die van vorige jaargangen zijn alweer hopeloos achterhaald. “Als je dezelfde gebruikt, ga je niet winnen. Elk jaar moet het opnieuw.”

“Je gaat de komende jaren auto’s zien die voor een groot deel op zonne-energie rijden”

Geheim

Veel wil hij er nog niet over kwijt, want de concurrentie luistert mee. “De grootste ontwikkelgeheimen onthullen we later.” Tim laat zich niet vermurwen om een tipje van de sluier op te lichten.

“In principe doen we alles zelf. Maar dat doen we wel samen met een heleboel technische partners in Twente. Elke week praten we met mensen van de oude teams, want we gebruiken heel veel informatie van de voorgaande jaren voor het bouwen van de nieuwe auto.

Zonneauto  Ernst Bergboer
Een van de voorgaande Twentse zonneauto's die aan de Solar Challenge meedeed.
Beeld: Ernst Bergboer

Winst in Marokko

Het Solar Team Twente won de laatste aflevering van de Solar Challenge in Marokko in 2021 met de zonne-auto Red Horizon. De tocht van 2500 kilometer voerde door de woestijnen en het hooggebergte van Marokko.

Dit jaar wordt de race voor het eerst sinds de coronapandemie weer in Australië gehouden. Het Twentse team rijdt in oktober van Darwin door de outback naar Adelaïde in Zuid-Australië. Een tocht van 3022 kilometers.

icon_main_info_white_glyph

De weg naar Australië

Het is duidelijk. De weg naar Australië is begonnen. Belangrijke concurrenten zijn de studententeams van Groningen en Delft. De Enschedese studenten willen met een crowdfundingactie aan extra geld zien te komen. “Om mensen uit de regio erbij te betrekken”, verklaart de technisch manager.

De ontwikkeling van de Twentse solarauto is te volgen op Instagram en de website van het Solarteam Twente. 1Twente volgt de verrichtingen van het team de komende maanden op de voet.

Auto aan de muur

Het is inmiddels de tiende auto die dit jaar wordt geconstrueerd. De eerste uit 2005 hangt aan de muur in het Horstgebouwvan de universiteit. “Toen mocht je nog in de auto liggen en was het de uitdaging om de overkant te halen. Liggen mag niet meer, dat is niet veilig. Het is nu zo veel beter dan toen.” Over de kosten van het project kan Tim niet zoveel kwijt ‘maar je kunt er een mooi huis voor kopen’.

Inspiratie

De prototypes die worden gebouwd rijden volledig op zonne-energie door de woestijn. De solar-auto’s moeten andere ontwerpers inspireren om voort te bouwen op de gebruikte technieken.

“Er is heel veel mogelijk en we geven prachtige oplossingen waar je energie vandaan haalt. Onze auto’s zijn niet geschikt voor de weg, maar je gaat de komende jaren auto’s zien die voor een groot deel op zonne-energie rijden”, is de overtuiging van Tim.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.