Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Verkenning windturbines in Enschede-Zuid zet draagvlak zonnepark (en meer) op het spel'

De bijeenkomst over een mogelijke verkenning naar windturbines is niet goed gevallen bij een deel van de bewoners van de Enschedese buurtschap Broekheurne. Zodanig, dat het lang bevochten draagvlak voor de komst van een 43 hectare groot zonnepark dreigt te verdwijnen. Dat bleek maandagavond bij het wekelijkse 'vragenuurtje' voor raadsleden in het stadhuis.

Vorige week werd bekend dat er donderdag 23 februari een bijeenkomst voor 'directe omwonenden' wordt belegd met betrekking tot potentiële locaties voor twee turbines. De bijeenkomst van Kr8 Consultancy, windmolenexploitant Windunie en coöperatie Enschede Energie zou bedoeld zijn om de meningen in de buurtschap te peilen, als onderdeel van een zogeheten 'gebiedsproces' dat samen met inwoners wordt uitgevoerd.

43 hectare zonnepanelen

In een gebiedsproces, dat uiteindelijk in alle buurtschappen wordt gevoerd, wordt gekeken naar leefbaarheid, sociale cohesie en grondgebruik in het buitengebied van de toekomst. Denk bij grondgebruik aan boerenbedrijven, maar ook aan natuur- en waterbeheer of een bijdrage aan de duurzame energiedoelen van de gemeente.

20230215 Windturbine Pexels
Lees ook
Windturbines in Enschede-Zuid? Bewoners buitengebied uitgenodigd voor infosessie

In Broekheurne is zo'n proces - inmiddels onder begeleiding van een consultancybureau - al geruime tijd bezig. In zoverre zelfs, dat er volgens het college voldoende draagvlak is gevonden voor de aanleg van 43 hectare aan zonnepanelen. Een plan dat twee jaar geleden nog op grote weerstand kon rekenen.

Bezorgde telefoontjes

Nu staat juist dat zwaarbevochten draagvlak onder druk door de infosessie over windenergie. Dat zei wethouder Niels van den Berg in het actualiteitendebat (vragenuurtje) van de gemeenteraad, waarin de SP om opheldering vroeg. "Ik heb belang bij 43 hectare zon, waar in een jaar tijd draagvlak voor is gecreëerd, maar nu heel wat verbruid is." De wethouder zegt bezorgde telefoontjes uit de buurtschap te hebben gehad. "Ik ga mijn best doen om het draagvlak te herstellen, maar kan niet zeggen of en hoe dat kan.

Lees verder onder de afbeelding

20210531 140402
Tegen de mogelijke komst van een groot zonnepark in Broekheurne was in 2021 veel bezwaar, maar dat zou volgens het college juist zijn omgezet in meer draagvlak.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Draagvlak niet vastgelegd

Dat er een bijeenkomst over windenergie gepland staat, viel Van den Berg naar eigen zeggen ook rauw op het dak. "Ik was even net zo verbaasd, toen ik hoorde dat die bijeenkomst is georganiseerd", zegt hij. Om er aan toe te voegen dat de gemeente hier geen aandeel in heeft. "Via een bestuurlijke commissie heeft de gebiedsregisseur aangedragen gekregen om windenergie te verkennen." Er zou zogezegd zijn aangegeven dat er draagvlak bestaat voor windenergie. "Als de buurt dat met aantoonbare meerderheid wil, doen we dat. Tegelijkertijd krijg ik ook telefoontjes van mensen die zeggen: zij vertegenwoordigen ons niet."

“Ik schaam me kapot voor dit proces. Waaruit blijkt die meerderheid? Ik begrijp uit het hele gebied dat er één boer is die zegt: 'doe maar'”

Hoe groot het draagvlak voor windenergie is, dat staat niet op papier. In een tussenverslag van het gebiedsproces, dat in 2021 is gepubliceerd, staat dat er slechts bij 'enkele boeren' interesse is voor een windturbine. Van den Berg pleit er daarom voor om in navolging van buurtschap Esmarke, enkele jaren terug, een enquête uit te zetten onder bewoners.

Plannen in de ijskast

Bij een deel van de gemeenteraad is de aangekondigde inloopsessie, donderdag bij Captain Jack in Buurse, verkeerd gevallen. De SP vindt het raar, omdat de gemeenteraad vorig jaar nog windenergie tijdelijk in de ijskast heeft gezet in afwachting van landelijke onderzoeken naar gezondheidseffecten en afstandsnormen.

248391 windmolen1
Lees ook
Enschede zet tijdelijke stop op windmolens: 'Eerst duidelijkheid over gezondheidseffecten'

"Ik schaam me kapot voor dit proces", aldus Barry Overink van Burgerbelangen. "Waaruit blijkt die meerderheid? Ik begrijp uit het hele gebied dat er één boer is die zegt: 'doe maar'." Zelfs D66, een partij die normaal gesproken voor windenergie is, is kritisch. "We hebben hier grote zorgen over. Er spelen veel meer dingen in dit gebied, zoals de waterhuishouding", aldus Tillema. Het behouden van draagvlak voor die maatregelen is zijn partij wat waard.

Provincie kan ingrijpen

Overigens is het maar de vraag in hoeverre de gemeenteraad formeel iets kan doen, mocht er een plan voor twee windturbines van de grond komen. Als de gemeenteraad voor 1 juli in het kader van de Regionale Energiestrategie (RES) geen 'zoeklocaties' voor windenergie aanwijst op eigen grondgebied, kan het provinciebestuur zelf gaan ingrijpen. De gemeenteraad wil dus wachten op de afstandsnormen, maar die komen mogelijk pas begin 2024.

Pexels pixabay 33062
Lees ook
Provincie Overijssel dreigt regie bij windmolens over te nemen, maar Enschede vraagt nog even geduld

Juridisch gezien hoeft er niet op zoeklocaties gewacht te worden. In de Elektriciteitswet staat dat als er plan komt voor een energieproject met een opbrengst van meer dan 5 MegaWatt - en dat wordt al bij twee windturbines bereikt - de provincie de regie mag overnemen als de gemeenteraad weigert om toestemming te verlenen.

Pexels pixabay 33062
Beeld: Pexels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.