Ontwikkelaar Pure Energie gaat aan de slag met de ontwikkeling van Windpark Aamsveen. Maar voordat het überhaupt zover is, moet er nog heel wat water door het Twentekanaal; alleen de vergunningprocedure kan al jaren in beslag nemen. Hoe dan ook is het idee om in de Enschedese buurtschap Esmarke vier windturbines neer te zetten met elk een tiphoogte van 280 meter.
Vorige maand sprak de provincie Overijssel voor wat betreft het grondgebied van Enschede de voorkeur uit voor windturbines in de Esmarke, boven twee windturbines langs de N18 bij Usselo en een solitaire turbine aan de Windmolenweg. Voor alle drie locaties had Pure Energie projectplan ingediend.
Op dit moment gaat de ontwikkelaar uit van vier windturbines met een ashoogte van maximaal 180 meter en een rotordiameter (diameter van de draaicirkel) van maximaal 200 meter. De beoogde tiphoogte is dus maximaal 280 meter. Dat is hoger dan de op dit moment hoogste windturbine van Nederland op de Maasvlakte, die een tiphoogte van 260 meter heeft.
Tussen wens en uitvoering zitten nog wel een aantal belangrijke stappen. Pure Energie geeft aan dat nader onderzoek naar onder andere geluid, slagschaduw en ecologie nog moet uitwijzen hoe hoog de beoogde turbines daadwerkelijk kunnen worden. Pas daarna komt er een vergunningaanvraag. Duidelijk is dat de inzet is om de turbines zo hoog mogelijk te maken.
'Als de wieken twee keer zo lang worden, wekt een windmolen vier keer zoveel op', schrijft Pure Energie in een persbericht. En hoe meer elektriciteit een windturbine opwekt, hoe meer subsidie er in huidige wordt verstrekt. 'De verwachte opbrengst van vier beoogde windmolens is in totaal circa 120 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar. Daarmee kan het windpark een grote bijdrage leveren aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van de provincie en de gemeente.'
Op de speciaal voor Windpark Aamsveen geopende website zijn impressiebeelden te zien van hoe de windturbines er vanaf verschillende plekken in de stad uitzien. Rijdend op de N35 vanuit Gronau richting Enschede en kijkend naar links, prijken de beoogde turbines straks bijvoorbeeld boven de bomen aan de horizon.
In dat gebied wonen enkele honderden mensen. En duidelijk is dat deze niet allemaal staan te springen om de komst van windturbines in hun 'achtertuin', getuige het ophangen van spandoeken, de grote opkomst bij een informatiebijeenkomsten van actiegroep Behoud Esmarke en Aamsveen en de ruim 1.500 handtekeningen die de afgelopen twee maanden al dan niet anoniem zijn gezet onder een online petitie.
Stichting Behoud Esmarke en Aamsveen kiest voor een frontale aanval. Via een bericht op Facebook wordt omwonenden opgeroepen om vooral niet het gesprek aan te gaan als vertegenwoordigers van Pure Energie aan de deur komen. 'Ze lobbyen en proberen steun te winnen voor hun plannen', aldus de actiegroep. 'Zij kunnen je laten geloven, dat deze windturbines "goed zijn voor het milieu" en dat zij een positieve bijdrage leveren aan duurzame energie. De nadruk wordt gelegd op "groene" voordelen, zonder de verborgen nadelen en risico's te noemen.'
Pure Energie heeft afgelopen week de direct omwonenden in het gebied al persoonlijk bezocht. Daarnaast wordt op dinsdag 3 juni van 17.00 tot 21.00 uur een inloopbijeenkomst gehouden bij hotel Van der Valk Hotel. De ontwikkelaar zegt omwonenden graag te betrekken bij de plannen via een omgevingsraad. 'Daaraan kunnen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties meedoen. In de omgevingsraad worden ruimtelijke onderzoeken besproken, vragen beantwoord en waar mogelijk worden de aandachtspunten van de omgeving meegenomen bij het verder invullen van het plan.'