Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Woningen zijn er om in te wonen, niet om geld aan te verdienen'

Het is crisis op de woningmarkt. Starters kunnen geen koopwoning bemachtigen, omdat er te weinig zijn en als er al eentje beschikbaar komt, zijn beleggers hen voor. Noodgedwongen blijven velen langer thuis wonen of moeten noodgedwongen iets huren. Het Hengelose raadslid Vincent Mulder wil dat er iets aan gedaan wordt en stelt een ‘zelfwoonplicht’ voor. Hij sprak er donderdag 28 januari over bij 1Twente Vandaag.

“Beleggers hebben niks te zoeken op de woningmarkt. Laat ze maar naar de beurs gaan.” Da’s niet alleen de mening van zijn partij, de SP, zelfs de lokale afdeling van de VVD geeft Vincent Mulder en z’n partijgenoten gelijk. Zoveel mensen, met name starters op de woningmarkt, zijn kansloos als er een woning beschikbaar komt. Nog vóórdat zij een bedrag kunnen noemen, hebben speculanten al een bod gedaan, dat ruim hoger ligt dan de vraagprijs. Om de woning vervolgens te verhuren aan misschien wel diezelfde starter tegen hogere maandlasten. Tel uit je verlies. Mulder wil daarom een zogeheten ‘zelfwoonplicht’ ingevoerd zien worden.

Hij denkt dat zijn voorstel kansrijk is. Niet alleen omdat er raadsbreed instemmend geknikt wordt als de term ‘zelfwoonplicht’ op tafel komt, maar ook omdat er in Nederland al 18 gemeenten zo’n regel hebben ingevoerd. “Wettelijk gezien is het dus mogelijk. Vandaar mijn vraag aan het Hengelose college om hier eens goed naar te kijken en er ook met de andere grote Twentse steden over van gedachten te wisselen om een waterbedeffect te voorkomen. Als alleen Hengelo zo’n plicht invoert, verplaats je het probleem naar de omliggende steden.”

213146 vincent mulder 1
“Als alleen Hengelo zo’n plicht invoert, verplaats je het probleem naar de omliggende steden.”
Beeld: SP Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.