Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tweede Kamer gaat Vuurwerkramp onderzoeken

Monument vuurwerkramp Ernst Bergboer
De Vuurwerkramp leeft nog altijd
Beeld: Ernst Bergboer

De Tweede Kamer gaat onderzoek doen naar de Enschedese Vuurwerkramp. Vanmiddag werd een motie van Renske Leijten (SP) met die strekking aangenomen.

Aanleiding voor de motie en dat onderzoek is onder meer de review van klokkeluider Paul van Buitenen. Daarin staan, zo stelt Leijten, tal van bevindingen die nader onderzoek rechtvaardigen. De Kamer sprak zich bijna twee jaar geleden al uit voor nader onderzoek, maar de geëigende onderzoeksinstituten wilden er nooit aan.

'We hebben een belofte gedaan'

Leijten kondigde vorige week maandag al aan dat zij een motie in ging dienen met een oproep aan de Kamer om dat onderzoek nu dan maar onder eigen regie te laten plaatsvinden. “We hebben een belofte gedaan. Die moeten we houden.” Met die belofte doelt Leijten op de uitspraak van de Kamer dat Van Buitenen’s bevindingen nader onderzocht moesten worden.

Herdenking vuurwerkramp Ernst Bergboer
Lees ook
Renske Leijten (SP) blijft hameren op onderzoek naar Vuurwerkramp: 'Het is nog niet voorbij'

Onderzoeksinstanties wilden niet

Zowel de Onderzoeksraad voor de Veiligheid als het Openbaar Ministerie en de Nationale ombudsman hebben diverse verzoeken om dat onderzoek op te pakken geweigerd. Deels omdat die instanties betrokken waren bij de afwikkeling van de Vuurwerkramp en dus onderwerp van onderzoek zouden zijn. Maar ook omdat de ramp te lang geleden zou zijn om hernieuwd onderzoek te rechtvaardigen.

In het najaar meer

Het Presidium van de Tweede Kamer - dat bestaat uit de gezamenlijke fractievoorzitters - zal nu in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken bepalen hoe de Kamer het gewenste onderzoek gaat aanpakken. In de aangenomen motie wordt in elk geval gesteld dat de review van Van Buitenen onderdeel moet zijn van dat onderzoek. Naar verwachting is in het najaar bekend op welke manier de Kamer onderzoek gaat doen.

Alleen de VVD stemde tegen de motie van Leijten.

“…verzoekt het presidium, met een voorstel te komen voor een onafhankelijk onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede en de afhandeling daarvan en daarbij de bevindingen van onderzoeker Van Buitenen te betrekken…”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.