Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Renske Leijten (SP) blijft hameren op onderzoek naar Vuurwerkramp: 'Het is nog niet voorbij'

Het is ruim 21 jaar geleden, maar nog altijd actueel. En daarom vindt SP-Kamerlid Renske Leijten dat er alsnog een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd moet worden naar de Vuurwerkramp en de nasleep ervan. "Op het moment dat je een belofte aangaat, dan moet je daar ook wat mee doen", vertelt ze in gesprek met 1Twente.

Het is inmiddels zo'n 2,5 jaar geleden dat de Tweede Kamer een lijvig rapport heeft ontvangen van klokkenluider Paul van Buitenen. In 1400 pagina's stipt de zelfstandig onderzoek talloze misstanden aan in aanloop van, het onderzoek naar en de afwikkeling van de Vuurwerkramp op 13 mei 2000. Leijten wil dat dit rapport bij het onafhankelijke onderzoek wordt betrokken. Haar motie wordt dinsdag 29 juni in stemming gebracht.

'Te lang geleden? Het is nog steeds actueel'

De Kamer heeft al eerder uitgesproken naar de Vuurwerkramp te willen kijken, maar daar is het nog niet van gekomen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil het niet oppakken omdat zij vindt dat de Vuurwerkramp te lang geleden is. Leijten betreurt dit. "Je zou zeggen: we hebben de instituten voor zo'n onderzoek, maar dat zegt misschien ook wel hoe gevoelig dit ligt."

Dat de ramp te lang geleden zou zijn, is volgens haar geen argument. "Het is nog niet voorbij", aldus Leijten. Al is het maar omdat er nog altijd actuele vraagstukken zijn. "Een van de zorgelijke aspecten zijn de blusinstructies die niet goed waren. Maar die blusinstructies zijn nog steeds dezelfde. Je moet er niet aan denken dat er weer zoiets gebeurt."

“Als politici kunnen wat dat niet zelf. We hebben daarvoor onafhankelijke derden nodig”

Met haar motie vraagt ze Kamerfracties om een onafhankelijk onderzoek opnieuw op de agenda te zetten. "Misschien kan het een universiteit zijn", aldus Leijten. "Als politici kunnen wat dat niet zelf. We hebben daarvoor onafhankelijke derden nodig."

Het SP-Kamerlid rekent op basis van eerdere stemverhoudingen op een ruime steun voor haar motie. Mocht die er niet komen, dan houdt voor haar niet op. "Dan ga ik vanzelf weer een nieuwe route verzinnen. Hier zitten nog steeds actuele zaken in."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.