Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Afvaldump neemt toe in Enschede: nog nooit waren de kosten voor het opruimen zo hoog

Afvaldump Boswinkel 20210818
Afvaloverlast is de laatste jaren in Enschede alleen maar toegenomen.
Beeld: Ernst Bergboer

De kosten voor het opruimen van gedumpt afval in Enschede zijn in 2020 naar recordhoogte gestegen. Dat blijkt uit navraag van 1Twente bij de gemeente. Vorig jaar werd er bijna een half miljoen euro betaald aan Twente Milieu voor het verwijderen van illegale bijplaatsingen.

Niet alleen de kosten, maar ook het aantal klachten van inwoners over afvaldump hebben de afgelopen jaren een vlucht genomen. Dit duidt op een toename van afvaloverlast in Enschede. Dat is al tien jaar het geval, maar sinds 2017 duidelijk sterker. In dat jaar is diftar ingevoerd, het beleid waarbij het tarief van de afvalstoffenheffing deels wordt bepaald door het aantal keren dat er restafval is aangeboden.

25 klachten per dag

Afvaldump is een van de hoogste prioriteiten van de lokale politiek. Althans, in het zogeheten Enschede Akkoord heeft de gemeenteraad beloofd om een oplossing te zoeken voor het probleem, dat bijna vier jaar geleden door Enschedeërs tot belangrijkste verkiezingsthema werd gebombardeerd. Het mag echter niet baten.

Lees verder onder de afbeelding

Opruimkosten Afvaldump Enschede Localfocus 2021 08 18 143501 txgz
Beeld: Wilco Louwes

In 2020 was de gemeente Enschede 487.000 euro kwijt aan het ophalen van (grof) afval dat onder meer naast containers of op milieupleinen was gedumpt. Ter vergelijking: in 2016 lagen de opruimkosten nog op 287.000 euro. Het aantal meldingen van afvaloverlast was destijds 3350 (zo’n 9 meldingen per dag). Vorig jaar ontving de gemeente 8974 meldingen, afgerond 25 meldingen per dag.

'Meer afval door corona'

Volgens de gemeente Enschede is het coronajaar de belangrijkste oorzaak van de toename van afvaloverlast. “We zien ook dat er meer huishoudelijk afval is sinds corona”, aldus een woordvoerder. “Deze toename zorgt niet alleen voor meer illegale bijplaatsingen maar ook voor meer bezoek aan de afvalbrengpunten waarbij het afval wél op de juiste manier wordt aangeboden.”

Sinds begin 2020 zijn de bezoekersaantallen bij afvalbrengpunten 25 procent gestegen. Over de gehele linie is er ruim 10 procent meer afval ingezameld dan het jaar ervoor. Volgens de gemeente is de toename van afvaldump (en de bijbehorende kosten) een logisch gevolg van de toename van het totale aanbod van huishoudelijk afval. Dat is in 2021 niet opgelost. De opruimkosten worden dit jaar geschat op 474.000 euro. In het eerste half jaar zijn reeds 4732 meldingen van afvaloverlast gedaan.

Asociaal gedrag of onwetendheid?

In een onlangs gepubliceerde rapportage over zwerfafval en illegale bijplaatsingen, wordt door het college geen enkele keer de term diftar genoemd. De oorzaak van de rommel bij milieupleintjes wordt toegeschreven aan ‘bewust asociaal gedrag’ of een ‘gebrek aan kennis’ bij inwoners. Oplossingen ziet het college dan ook niet in beleidsmatige veranderingen, maar meer handhaving, voorlichting en gedragscampagnes.

Sinds de invoering van diftar in 2017 zijn er structureel twee fte toegevoegd voor handhaving (circa 106.000 euro per jaar) en worden er afvalcoaches ingezet (100.000 euro per jaar). Dit is nog los van andere (gedrags)maatregelen die worden ingezet tegen afvaldump, zoals ‘containertuintjes’ en de intrede van de bestuurlijke boete waarbij de bewijslast wordt versoepeld. Een afvaldumper hoeft zodoende niet meer op heterdaad betrapt te worden, aanwijzingen (zoals brieven met een adres) zijn voldoende.

CDA valt diftar aan

Bij de lokale fractie van het CDA is het geduld met de afvaloverlast ondertussen ook op. Waar de partij zich voorheen wat meer op de vlakte hield, vindt het CDA nu 'dat de tijd rijp is voor een ander afvalbeleid'.

Naar aanleiding van klachten van bewoners en ondernemers in de binnenstad heeft het CDA onlangs schriftelijke vragen gesteld. De christendemocraten willen onder meer weten of het college nog altijd achter het principe van diftar staat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.