Twee extra handhavers helpen vanaf nu de twee handhavers die al langer in gemeentelijke dienst zijn bij het netjes houden van Hengelo. Deze vier afvalboa's laten deze maandagmorgen bij de flats aan de Zernikestraat - een beruchte afvalhotspot - zien hoe ze de strijd met de verrommeling aangaan. "Het zijn heus niet alleen jonge mensen die er een potje van maken, ook ouderen zetten zonder schroom hun zak hier neer op dagen dat er helemaal niet wordt ingezameld."
Dat zegt een van de boa's tegen de verslaggever van 1Twente, terwijl hij met z'n drie collega's bezig is om opengescheurde zakken te controleren op adresstickers: "Vaak gaat het om verpakkingen van medicatie, van bonnetjes van Thuisbezorgd of van postorderbedrijven als AliExpress en Temu. Als we in een gedumpte zak verpakkingen met adressen vinden, maken we daarvan melding bij de gemeente. De dader kan een boete verwachten."
Voor het illegaal dumpen van afval worden opruimkosten in rekening gebracht. Dat wil zeggen, als bekend is wie de dader is. Dat geldt bij een heterdaadje of als er adresgegevens zijn achtergelaten op de dumpplek. Juridisch medewerker van de gemeente Hengelo Hanneke Wijbrands: "Daarvoor geldt een vast bedrag van 102 euro. Die zogenaamde 'spoedeisende bestuursdwang afval' kan gezien worden als een boete, maar feitelijk is het een vergoeding voor het werk dat we moeten verrichten voor het opruimen van de rotzooi."
Een van de boa's toont een doos met papier met daarop een adres. "Hier mogen de boa's helaas niks mee", vertelt Hanneke Wijbrands: "Papier mag hier natuurlijk ook niet de hele week door worden neergezet, maar er zitten juridisch nogal wat haken en ogen aan het bestraffen van dumpingen van papier. Nu kan dat in elk geval nog niet." Deze persoon komt er dus mee weg.
Hengelo zet vanaf nu behalve op betere handhaving ook in op gerichtere communicatie. Waar de juiste wijze van afvalinzameling voorheen uitsluitend via Nederlandstalige flyers werd gecommuniceerd, zijn er nu ook flyers in het Engels, Turks, Arabisch én Oekraïens: "Er zijn veel mensen die echt niet weten hoe het werkt, omdat ze de taal niet machtig zijn. Met deze flyers is dat geen excuus meer", aldus een van de boa's.
De vier handhavers zijn ieder verantwoordelijk voor een deel van Hengelo. Ze rijden vaste routes en zijn voor iedereen aanspreekbaar, vertelt Wijbrands: "Je kunt ze vragen om een rol doorzichtige vuilniszakken en ze hebben altijd flyers in verschillende talen bij zich."
Terwijl de boa's het afval dat op de parkeerplaats gedumpt is doorzoeken, vertelt Wijbrands trots op deze mensen te zijn: "Ze doen belangrijk werk. Zij fungeren als onze oren en ogen in de wijk. Ze hebben korte lijntjes met het stadhuis. Ze weten mij heel snel te vinden als ze bijvoorbeeld een aantal adressen hebben gevonden, maar ook als er in het buitengebied grof vuil is gedumpt, krijg ik daar bericht van."
Ook in dat laatste geval hopen Wijbrands en haar collega's de daders te traceren, hoewel het zonder adres een stuk lastiger is: "Bij grote dumpingen schakelen we de Omgevingsdienst Twente in."
Een van de boa's vertelt dat het lang niet alleen jonge mensen zijn die er een potje van maken: "Als we de gedumpte vuilniszakken doorzoeken, vinden we ook regelmatig boodschappenbriefjes die overduidelijk zijn geschreven door ouderen. Dat zie je aan het mooie handschrift. Trouwens, jongeren hebben hun briefjes vaak in hun telefoon staan."