Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

4 concrete voorstellen om afvalproblemen Enschedese binnenstad op te lossen

Oude markt oud papier 2021 08 03 091315 xaro
Ongewenst oud papier op Oude Markt
Beeld: Rein Kroes

Binnenstadbezoekers tot de knieën in het oud papier en zwerfvuil rond de ondergrondse containers. De voordelen van het diftar-afvalsysteem in Enschede wegen niet op tegen de overlast die het veroorzaakt. Dat zegt Wijkraad Binnenstad in een brandbrief aan het college en het Binnenstadsoverleg. Het wijkorgaan presenteert een viertal voorstellen om de problemen aan te pakken. De belangrijkste: "Onderzoek nascheiden."

Voorstel 1: “Onderzoek nascheiden”

Het liefst zou de wijkraad vandaag nog overstappen op nascheiding. In dat geval zou iedereen al z’n afval in dezelfde container mogen gooien en worden de verschillende soorten afval daarna door machines gesorteerd.

Dat zou echter betekenen dat diftar volledig moet worden teruggedraaid. Daar wil de gemeenteraad niet aan, om uiteenlopende redenen (zie onderstaand kader). “We willen dat de politiek in ieder geval erkent dat diftar mislukt is en de mogelijkheden voor nascheiding onderzoekt. En als je niet meer van het huidige systeem af kan, ga het dan verbeteren”, zegt wijkraadslid Rein Kroes. Zijn groep stelt een aantal concrete oplossingen voor.

icon_main_info_white_glyph

Waarom we niet van diftar afkomen

1) Er zijn grote investeringen gedaan voor diftar;
2) Ombouw naar een nieuw systeem brengt ook veel kosten mee;
3) Bij diftar betaalt alleen de vervuiler meer, bij nascheiding betaalt iedereen meer;
4) Afval scheiden aan de bron (door de inwoners) zou uiteindelijk duurzamer zijn;
5) ‘Gemeente is verstrengeld in contracten en aandeelhouderschap’, aldus de wijkraad.

Voorstel 2: “Verplaats en groepeer ondergrondse containers”

Het is bijna een vertrouwd beeld in de binnenstad: plastic zakken met verpakkingsafval die overal bij de ondergrondse containers zijn geplaatst, in de verwachting dat ze daar worden opgehaald. Eigenlijk is dit niet de bedoeling, maar volgens Wijkraad Binnenstad lokt het systeem dit uit.

Ondergrondse containers voor restafval, verpakkingen en gft staan in het centrum zelden bij elkaar. Er zijn veel meer bakken voor restafval dan voor verpakkingen. “Dit is verwarrend, waardoor op plaatsen zonder verpakkingscontainers veel plastic zakken worden bijgeplaatst en mede daardoor ook ander afval”, stelt de wijkraad.

De drie genoemde soorten afvalcontainers standaard bij elkaar zetten wordt op het stadserf vaak verhinderd door onder meer ondergrondse leidingen, volgens het wijkorgaan. Daarom stelt de groep voor om alle containers uit de binnenstad weg te halen en in plaats daarvan complete milieupleinen te maken aan de randen van het centrum. De ondergrondse containers voor bedrijfsafval hoeven hierbij niet terug te keren van de wijkraad. “Bedrijfsafval hoort niet thuis in de openbare ruimte.”

Plastic bij rest
Plastic zakken voor verpakkingsafval worden ongewenst bij restcontainers geplaatst
Beeld: Rein Kroes

Voorstel 3: “Zamel grofvuil gratis in op vaste tijdstippen”

Studenten en minima die in de binnenstad wonen zijn voor het ophalen van grofvuil veelal aangewezen op de service van Twente Milieu. Zij moeten hiervoor 20 euro voorrijkosten betalen, plus anderhalve euro per tien kilo afval. “Heel veel geld voor die groep”, stelt de wijkraad. “Ook de beperkte toegang (tot 11.00 uur, red.) voor bewoners tot het stadserf bemoeilijkt het met de auto zelf afvoeren van grofvuil.”

Een bijgevoegde foto in de brandbrief laat zien wat het gevolg is: bij een ondergrondse container liggen matrassen en staan stoelen die er niet horen. Kroes: “Daarom stellen we voor om de inzameling van grofvuil weer gratis te maken en dit op vaste dagen en tijdstippen te doen.”

Bijplaatsing binnenstad
Ongewenste bijplaatsing met grofvuil in de Van Lochemstraat
Beeld: Rein Kroes

Voorstel 4: “Laat één partij alle afvalinzameling doen”

In de binnenstad zijn meerdere afvalinzamelaars actief. Daardoor zijn er volgens de wijkraad veel verkeersbewegingen. Bovendien is iedere inzamelaar gericht op zijn eigen soort afval en zijn eigen klanten. “Hierdoor blijft veel afval liggen dat uiteindelijk toch door de gemeente moet worden opgehaald”, valt in de brief te lezen. Het wijkorgaan pleit daarom voor afvalinzameling door één partij, zoals Twente Milieu.

Wijkraadslid Kroes ziet in oud papier een voorbeeldprobleem. “Bedrijven zetten hun papierafval op de woensdagen in speciale containers op een aantal plekken in de binnenstad, zodat inzamelaar Renewi het daar kan ophalen. Daar wordt vervolgens ook ander papier bijgeplaatst door jan en alleman. Renewi haalt het papier in de speciale containers netjes op, maar al het bijgeplaatste papier laten ze staan. Omdat ze daarvoor niet betaald worden.”

De binnenstadbewoner vervolgt: “Soms staat het resterende oud papier er op zaterdag nog. Tegenwoordig is het ‘beter’, dan haalt de gemeente het op donderdag of vrijdag op. Tot die tijd ligt het er. Binnenstadbezoekers zien het en denken alleen maar ‘wat een rotzooi is dat hier’. Soms zitten ze er tot in de knieën in.”

Hij vindt het logisch dat Renewi alleen doet waarvoor het bedrijf wordt betaald en pleit daarom voor een ander systeem. “Gemeente, grijp in. Zorg bijvoorbeeld dat werklozen gaan doen wat de gemeente eerder deed: rondrijden en ophalen. Bedenk wat. Dit kan zo niet langer.”

Tot knie in papier
Binnenstadbezoekers tot de knieën in het oud papier
Beeld: Rein Kroes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.