Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wie weet er nou niet wat knieperkes betekent? Een heleboel mensen dus.

Inde 62e aflevering van het Twents Kwartearken is de verbazing groot, omdat de meeste mensen het woord van de week ‘knieperkes’ niet kennen. “Wasknijpers’, meent de overgrote meerderheid van de mensen die door Jessy wordt ondervraagd. “Kniepen is knijpen, dus dat zal wel een wasknijper zijn”, is de redenatie. Een echtpaar weet echter zeker dat het om nieuwjaarskoekjes gaat en dat heeft natuurlijk helemaal gelijk.

Oeroude traditie

Het laatste Twents Kwartearken gaat over die knieperkes. De woorden die juf Adrie ons leert, hebben allemaal met deze oeroude Twentse traditie te maken. Adrie behandelt de woorden: lös hoes, iezerkookn en breursel. Voor de betekenis moet je onze bijgevoegde video bekijken.

Wafelijzers

Het maken van knieperkes met een wafelijzer staat centraal in de aflevering van In Depot in de Museumfabriek. Een flink aantal van die ijzers, honderden jaren geleden gemaakt door de plaatselijke smeden, is eigendom van de Vereniging Oudheidkamer Twente en ligt in het museum. “Allemaal unieke exemplaren die zijn versierd met familietekens of christelijke symboliek”, vertelt conservator Erwin Plokker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.