Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw plan moet 'verstopte' Berflobeek weer tevoorschijn halen

Marskant
Het terrein ligt sinds 2005 braak
Beeld: Google Streetview

Waterschap Vechtstromen en de gemeente Hengelo gaan de Berflobeek nabij de Marskant in Hengelo flink opknappen. Het betreft het traject tussen de Willemstraat en de Deldenerstraat. De beek wordt meer in het straatbeeld teruggebracht. Ook wordt de beek gewapend tegen de effecten van klimaatverandering.

Braak sinds 2005

Het gebied rondom de Marskant ligt al sinds de sloop van het politiebureau in 2005 braak. De gemeente wil in het gebied 28 woningen gaan bouwen. Achter de beoogde woningen moet de Berflobeek een opener karakter krijgen, zodat de beek voor iedereen te zien is. Momenteel staan er veel bomen en planten aan de oevers. Hierdoor ligt de beek verstopt.

Wandelpad

Het waterschap en de gemeente willen een wandelpad langs de beek. Het pad fungeert ook als een onderhoudspad voor het waterschap, waardoor beheerders makkelijker bij de beek kunnen komen. Met het wandelpad wil de gemeente meer bewustzijn creëren over het belang van water in de stad. Momenteel ligt de beek verstopt tussen bomen en bosjes. Als het goed is wordt er in 2022 begonnen met de werkzaamheden.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering wordt er in de toekomst tijdens de winter meer regen verwacht. Tijdens de zomers is er juist sprake van kortstondige hoosbuien waarbij veel regenwater valt. Om overlast tegen te gaan krijgt de beek meer ruimte, waardoor de beek meer water kan afvoeren. Ook worden er wadi's aangelegd om bij extreme regenval water tijdelijk te bergen.

Marskant
Lees ook
Willemschool en parkeerplaats maken plaats voor woningen

Hittestress

Ook moet er meer groen komen in het gebied om hittestress te voorkomen. Door bestrating en asfalt wordt het in de stad erg warm tijdens de zomer. Door meer bomen, planten en water in de steden te brengen wordt het leefklimaat in de stad beter.

Het plan ligt tot eind januari ter inzage. Mensen kunnen tot die tijd een bezwaar indienden tegen de plannen. Het is de bedoeling dat medio 2022 de schop in de grond gaat.

Impressieelsbeek waterschap
Lees ook
Verpieterde Elsbeek krijgt meer ruimte in parkje langs Oude Molenweg
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.