Verkeer
Stuur appje
Zoek

WTC-directeur Freerk Faber: 'Bedrijven in ons netwerk zijn de beste ambassadeurs'

Bij het horen van de naam World Trade Center denken veel mensen als eerste aan New York en dan misschien Amsterdam, maar er zijn wereldwijd 315 WTC's in 90 landen. Nederland kent er maar liefst 12. Er zit er zelfs al 17 jaar één in Twente, om precies te zijn in Hengelo. En die vestiging gaat binnenkort verhuizen. Directeur Freerk Faber vertelde er vrijdag 28 januari over bij 1Twente Vandaag.

New York

Al zeventig jaar bestaat het merk World Trade Center. De eerste filialen werden opgezet in steden langs de Amerikaanse westkust. De bekendste is die in New York, het wereldwijde hoofdkwartier. De twee torens werden in september 2001 verwoest bij terroristische aanslagen, maar inmiddels staat er een nieuwe wolkenkrabber, het One World Trade Center.

Onvergelijkbaar

De Twentse vestiging is onvergelijkbaar met dit gebouw en de vereniging die er huist. Alleen de naam en de doelstellingen komen overeen, weet Freerk Faber: "Wij stimuleren de handel wereldwijd. Twentse bedrijven komen hier met alle mogelijke vragen over het drijven van handel met het buitenland en omgekeerd komen hier buitenlandse bedrijven met hun vragen."

Nieuw WTC Pand Hengelo
Lees ook
World Trade Center Twente verhuist naar pand VDL Hengelo

World Trade Center Hengelo

Faber: "We zijn ooit begonnen als World Trade Center Hengelo, omdat de gemeente Hengelo de licentiehouder is. Maar ik wilde uitstralen dat we er zijn voor alle Twentse bedrijven, dus heb ik bij de WTC Association het verzoek neergelegd of we 'Hengelo' mochten vervangen voor 'Twente'. Dat mocht en daarmee zijn we een van weinige WTC's die geen stad in de naam voert. In Nederland zelfs de enige."

“Wij hebben acht werknemers, maar weet je dat het WTC New York ook maar twintig mensen in dienst heeft?”

Verhuizing

Het WTC Twente zat op verschillende plekken, maar altijd in Hengelo en inmiddels is het niet meer weg te denken uit Hart van Zuid. "We gaan in april over van ons huidige pand naar het pand van VDL, aan de overkant van het Industrieplein. We moeten weg uit de voormalige Hofstede MTS omdat het gebouw op de schop gaat (zie kader, red.). Omdat VDL onlangs uit Hengelo vertrok, staat er hier aan de overkant een prachtig gebouw leeg. We gaan daar een volledige etage huren, met een oppervlakte van 500 vierkante meter. Daar is plek zat voor onze acht medewerkers en tal van andere mensen die hier een flexplek zullen benutten, willen vergaderen, workshops komen volgen, noem maar op."

icon_main_info_white_glyph

Appartementen, hotel en flexplekken

De Hofstede MTS voldoet niet meer aan de (wettelijke) eisen van een duurzaam kantoorgebouw. En daarbij gaat het pand grondig op de schop vanaf volgend jaar. Gemeente Hengelo en ontwikkelaar VincentSpikker willen op deze plek zo’n 7.000 vierkante meter realiseren aan werkplekken, 50 goedkope huurappartementen en studio’s, 40 duurdere appartementen en een hotel met zo’n 80 kamers.

'We moeten bekender worden'

Sterker nog, Faber zou graag meer bedrijven en instanties over de vloer hebben: "Dat zie ik wel als de belangrijkste doelstelling voor de komende jaren: dat we on top of mind komen bij iedereen in Twente die internationaal zaken wil doen en bij buitenlandse bedrijven die iets in Twente willen gaan doen. Onze bekendheid moet groter worden. Hoe? De bedrijven in ons netwerk zijn onze beste ambassadeurs. Ik reken daarom ook op het zwaan-kleef-aan-effect."

Kracht van het netwerk

Er is trouwens nog een aardige overeenkomst tussen WTC Twente en WTC New York, lacht Faber: "Mensen kijken er wel eens van op als ik zeg dat we maar acht werknemers hebben. Maar weet je dat het hoofdkantoor van de WTCA ook maar twintig mensen in dienst heeft?" Waarmee hij maar wil zeggen dat de kracht van een WTC-filiaal niet in het eigen personeel zit, maar in het netwerk.

Nieuw WTC Pand Hengelo
WTC Twente gaat in het voormalige VDL-pand een volledige etage huren, met een oppervlakte van 500 vierkante meter.
Beeld: WTC Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.