Verkeer
Stuur appje
Zoek

Energiegigant Vattenfall wil zonneveld bouwen bij Twence

Zonneveld pixabay
Het gebied biedt ruimte voor 20 tot 25 hectare aan zonnepanelen
Beeld: Pixabay

De Zweedse energiemaatschappij Vattenfall wil een zonneveld creëren bij afvalverwerker Twence. Het gebied biedt ruimte voor 20 tot 25 hectare aan zonnepanelen. De gemeente Hengelo en het energiebedrijf gaan in gesprek over de voorwaarden.

Vattenfall

Vattenfall heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om het gebied te mogen gebruiken voor de bouw van een zonneveld. De gemeente is akkoord met het verzoek en gaat in gesprek met het Zweedse bedrijf. Tijdens de gesprekken worden de voorwaarden besproken en wil de gemeente dat in gesprek gaat met omwonenden en naastgelegen bedrijven over het zonneveld.

Stroom voor 3500 woningen

Het gebied tussen afvalverwerker Twence en zoutfabriek Nobian is door het gemeentebestuur aangewezen om zonne-energie op te wekken. Met het zonneveld wordt naar verwachting 30 gigawattuur opgewekt. Daarmee kunnen 3500 woningen van elektriciteit worden voorzien. Eind vorig jaar ging het college van burgemeester en wethouders akkoord met een offerte van Enexis om aansluiting van het veld op het elektriciteitsnet mogelijk te maken.

Klimaatdoelen

Hengelo moet volgens de klimaatdoelen van het Rijk in 2030 ruim de helft van alle gebruikte energie opwekken uit zon en wind. In 2050 moet alle gebruikt energie worden opgewekt uit duurzame bronnen. De gemeente wil dit doen middels twee windturbines en een aantal zonnevelden. De windturbines zijn niet onomstreden; vooral in buurtschap Woolde, waar de windmolens mogelijk komen, is het verzet groot. Eerst worden er onderzoeken afgewacht, voordat er een definitieve beslissing wordt genomen over de windmolens.

Pexels expect best 744338
Lees ook
Tegenstanders windturbines Hengelo: 'We zijn absoluut geen nimby's'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.