Verkeer
Stuur appje
Zoek

Neerslagtekort loopt op naar ruim 250 mm tijdens een van de droogste zomers ooit

Water veld pixabay
Volgens Waterschap Vechtstromen is het neerslagtekort in Twente inmiddels opgelopen naar 227 millimeter.
Beeld: Pixabay

De droogte houdt nog zeker een week aan en daarbij lopen de temperaturen de komende dagen weer op tot boven de dertig graden. Volgens Waterschap Vechtstromen is het neerslagtekort in Twente inmiddels opgelopen tot 227 millimeter en zal het tekort de komende dagen stijgen naar ruim 250 mm. Dat betekent dat 2022 tot de droogste zomers behoort die we ooit in deze regio hadden.

icon_main_info_white_glyph

Neerslagtekort

Het neerslagtekort is het verschil tussen de hoeveelheid gevallen neerslag en de hoeveelheid verdampt water. Wanneer er meer water verdampt dan dat er aan regen valt, spreek je van een neerslagtekort.

Zomerpeil

Ook de waterstanden van rivieren, kanalen en beken zijn laag. Het waterschap heeft in het gebied de meeste stuwen op het zogenaamde ‘zomerpeil’ gezet. Hierdoor wordt het water minder snel afgevoerd en kan langer vastgehouden worden. Bij het gemaal in Eefde is een pompinstallatie aangebracht om het Twentekanaal van extra water te voorzien. Zo wordt de bodemwaterstand kunstmatig enigszins op peil gehouden. Door de lage waterstand kunnen schepen ook nog eens veel minder vracht meenemen.

Pompinstallatie Eefde 2
Lees ook
Extreem laag waterpeil: extra pompinstallatie houdt Twentekanaal bevaarbaar

Grondwaterstand

De grondwaterstanden in Twente komen lager te staan. “Met de huidige weersverwachting zal de grondwaterstand de komende week naar verwachting verder gaan dalen. We blijven ons inspannen en nemen maatregelen om water zo lang mogelijk in ons gebied vast te houden met stuwen. Dit is maatwerk, want we kunnen niet overal al het water vasthouden”, aldus het waterschap.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.