Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo stelt half miljoen beschikbaar voor plannen zonneveld bij Twence

Satelietfoto zonneveldboeldershoek googleearth
Het gebied is zo'n 24 hectare groot en ligt ten noorden van afvalverwerker Twence
Beeld: Google Earth

Het Hengelose college van burgemeester en wethouders heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor de plannen van het toekomstige zonneveld bij Boeldershoek. Wel moet de gemeenteraad eerst groen licht geven. Eerder werd al een ton aan gemeentegeld in het project gestopt.

Onderzoek

Volgens de gemeente Hengelo wordt het geld gebruikt om onderzoek te doen naar het ontwerp en naar de exploitatie van het zonneveld. Ook gaat het geld naar een onderzoek om de toepassing van het zonneveld op het elektriciteitsnet. De Hengelose gemeenteraad moet nog wel instemmen.

Zonneveld pixabay
Lees ook
Energiegigant Vattenfall wil zonneveld bouwen bij Twence

24 hectare

Het gebied in kwestie is 24 hectare groot en ligt ten noorden van afvalverwerker Twence. Twaalf hectare van de grond is in bezit van de gemeente Hengelo en op de twaalf hectare overige grond gaat energieleverancier Vattenfall zonnepanelen plaatsen. De energiegigant gaat samen met lokale energiecorporatie Energie voor Hengelo, het vroegere Hengelo Energie, het zonneveld exploiteren. Vattenfall, de gemeente Hengelo en Energie voor Hengelo gaan in gesprek met omwonenden over het ontwerp van het zonneveld.

Opslag

Ook hoopt de gemeente dat binnen enkele jaren opslagcapaciteit kan worden gebouwd om de opgewekte energie op te slaan. Vooral tijdens piekuren is het lastig om alle opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Om de opgewekte energie op te slaan zijn grote batterijen nodig. De ontwikkeling van dit soort batterijen gaat nog wel een aantal jaar duren.

icon_main_info_white_glyph

Zoeklocaties

Het zonneveld tussen Nobian en Twence werd afgelopen februari al aangewezen als één van de zogenaamde 'zoeklocaties' voor het opwekken van zonne-energie. Om aan de klimaatdoelen te voldoen moet Hengelo in 2030 ruim de helft van al haar energiebehoeften opwekken uit duurzame bronnen zoals wind en zon. In 2050 moet het gehele energieverbruik duurzaam opgewekt zijn.

Duurzaamheidsplannen

Het Hengelose duurzaamheidsplan werd begin dit jaar door de Hengelose raad aangenomen. In het plan staan ook plannen voor twee windturbines, namelijk op zoeklocaties bij retentiegebied Woolde en vlakbij industrieterrein Twentekanaal-Zuid. Dit leidde bij inwoners in buurtschap Woolde, Borne en Hof van Twente tot tegenstand. De locaties voor de windturbines zijn nog niet vrijgegeven voor exploitatie, want Hengelo wacht eerst de onderzoeken naar de milieu- en gezondheidseffecten af.

Stadhuis britttenhoeve
Lees ook
Hengelose raad stemt in met energieplan en gaat effecten windturbines nader onderzoeken
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.