Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tegenstanders windturbines Hengelo: 'We zijn absoluut geen nimby's'

Pexels expect best 744338
Als het aan het overgrote deel van de insprekers van de politieke markt van woensdag 19 januari ligt, komen er geen windturbines op Hengelo's grondgebied.
Beeld: Expect Best via Pexels

De politieke markt woensdagavond over de duurzame energieplannen van de gemeente Hengelo werd een lange zit voor zowel raadsleden als insprekers. Ruim dertig bezwaarmakers uit zowel Hengelo, Borne en Hof van Twente deden hun zegje. Een inspreker had zelfs een lied geschreven.

Afgelast

Uit de politieke markt bleek maar weer dat de plannen van het Hengelose gemeentebestuur de gemoederen flink bezighouden in Hengelo, Borne en Hof van Twente. Ruim 300 belanghebbenden hebben bezwaar ingediend tegen de plannen voor twee mogelijke windturbines in Woolde en grote zonnevelden elders in de gemeente. De politieke markt stond eigenlijk gepland voor eind vorig jaar, maar werd op het allerlaatste moment afgelast; de coronaregels en de gemaakte afspraken werden die avond door sommige insprekers niet gerespecteerd. De voorzitter besloot toen de commissievergadering af te gelasten, nog vóór die echt kon beginnen.

238762 Windmolens 4
Lees ook
Politieke markt over windmolens afgeblazen, insprekers houden zich niet aan afspraak
icon_main_info_white_glyph

Wat zijn de plannen?

Hengelo moet in 2030 ruim 40 procent van het huidige energievoorziening opwekken uit duurzame bronnen, zoals wind en zon. Het stadsbestuur wil dit doen middels zonnevelden en een tweetal windturbines. Twee zoeklocaties in Woolde en één mogelijke locatie op bedrijventerrein Twentekanaal-Zuid. De turbines moeten een tiphoogte hebben van tussen de 210 en 250 meter. Ook moeten er zonnevelden verrijzen nabij de snelwegen en op het industrieterrein.

Woolde

Vooral de beoogde windturbines in Woolde doen veel stof opwaaien. Een veel terugkomend argument zijn de mogelijke gezondheidsrisico's die de turbines met zich meebrengen. Ook geluidsoverlast en slagschaduw spelen mee. Verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink zei eerder tegen 1Twente dat de beslissing ‘niet onomkeerbaar is'. Vorige week maakte coalitiepartij ProHengelo bekend haar steun voor de windturbines in te trekken.

Bezwaren

Bij de gemeente zijn een groot aantal zienswijzen binnengekomen. Het college heeft op veel van deze zienswijzen al eerder een schriftelijke reactie gegeven. Die reacties worden gehekeld door sommige insprekers. Volgens tegenstanders van de plannen doet het college van burgemeester en wethouders de klagers af als zogenaamde ‘nimby's’ ('not in my backyard', ofwel 'niet in mijn achtertuin'). Ook werden vragen van de inwoners, volgens enkele insprekers, te summier beantwoord door het college.

Inspreker Pim van Wensveen: “Wat de gemeente hiermee doet is framing en het uiteendrijven van groepen met verschillende meningen, terwijl de tegenstanders veelal hetzelfde belang hebben. Volgens mij is dit niet goed voor de energietransitie.”

Ook vertegenwoordigers van Actiegroep Geen Turbines in Twickel, Hengelo en Borne kwamen aan het woord. De actiegroep heeft samen met haar achterban van de ruim 2700 bezwaren ingediend. Volgens bestuurslid Henk Dassen zijn zij allesbehalve nimby's: “We geven aan graag te willen deelnemen in de discussie, alleen hebben wij in Hengelo die uitnodiging nooit gehad.” Om z'n statement kracht bij te zetten, hief Dassen zelfs het Wooldese volkslied aan.

Kabinet

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet wordt er flink ingezet op duurzaamheid en klimaat. In het akkoord staat onder meer geschreven dat er een afstandsnormering moet komen voor windturbines op land en dat er flink ingezet moet worden op zonnepanelen op daken. Ook blijft kerncentrale Borssele langer open en moeten er twee nieuwe kerncentrales bijkomen. Een aantal insprekers roept de raad op om de concretisering van de Haagse plannen af te wachten; mogelijk valt het mee met de noodzaak van windturbines.

Windturbines zonnevelden pixabay
Lees ook
Beckumers en Oelenaren willen niet dupe worden van protest tegen windmolens

Hoe nu verder?

Volgende week wordt er weer een politieke markt gehouden over het onderwerp. Tijdens de vergadering mogen dan de fracties hun mening kenbaar maken. Een aantal partijen heeft zich al uitgesproken tegen windturbines, waaronder coalitiepartij ProHengelo. Op een later moment gaat het energieplan naar de gemeenteraad. Dat is naar alle waarschijnlijkheid in februari, dus nog voor de verkiezingen van 16 maart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.