Verkeer
Stuur appje
Zoek

Initiatiefnemers windturbine in Woolde willen met omwonenden om de tafel

2024 05 31 visualisatie vanaf Schildsweg
Een illustratie van de windturbine gezien vanaf de Schildsweg.
Beeld: Buren Energie

Energiecorporatie Buren Energie en energiebedrijf Pure Energie willen in gesprek gaan met bewoners over het plan voor een windturbine, een zonnepark en grootschalige opslag van energie dichtbij de A1 in Woolde. Op donderdag 13 juni houden de twee partijen een informatieavond bij Van der Valk in Hengelo. Het plan ‘Energiepark Woolde’ staat nog in de kinderschoenen: er is nog geen vergunning en er loopt nog een TNO-onderzoek naar de mogelijke radarverstoring, die de turbine kan hebben op het testen van radars door Thales.

Een windturbine met een tiphoogte van ruim boven de 200 meter, hoe ziet dat eruit in Woolde? Omwonenden kunnen op 13 juni bij Van der Valk in Hengelo terecht voor vragen en in gesprek gaan met de initiatiefnemers Buren Energie en Pure Energie. Het project ‘Energiepark Woolde’ omvat naast een windturbine ook een zonneveld van zes hectare en een plek voor energieopslag. Met de energieopslag wil Buren Energie voorkomen dat de opgewekte stroom direct geleverd wordt aan het toch al overbelaste stroomnet.

38 Gigawattuur

Volgens de initiatiefnemers zal het beoogde energiepark jaarlijks ongeveer 38 gigawattuur aan energie opwekken. Dat is iets meer dan een derde van de jaarlijkse opgave van 100 gigawattuur, die de gemeente Hengelo in 2030 aan duurzame energie moet opwekken. Om in overleg te blijven willen de partijen een zogenoemde 'omgevingsraad' inrichten. Daaraan kunnen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de omgeving deelnemen. Samen met deze omgevingsraad bespreken de initiatiefnemers het plan.

Lees verder onder de afbeelding.


Afbeelding kaartje woolde
Beeld: 1Twente

Zoekgebied

Het stuk grond in Woolde is door de gemeente Hengelo al eerder aangewezen als zogenaamd zoekgebied voor één of twee windturbines. Energiecoöperatie Buren Energie, die onder andere ook een plan heeft ingediend voor twee windturbines ten zuidwesten van de A1 bij Borne, wil samen met Pure Energie het energiepark (inclusief windturbine) bij Woolde gaan realiseren. Het gaat om een plan, want formeel is er nog geen vergunningsaanvraag gedaan. Wél heeft de club een verzoek ingediend dat ze graag het plan willen uitvoeren.

Onderzoek

Er lopen ondertussen landelijk meerdere onderzoeken naar de effecten van windturbines op mens en dier. Onderzoeksinstituut TNO doet daarnaast onderzoek naar de mogelijke verstoringen op de radars van Thales. Deze onderzoeken moeten eerst afgerond worden, voordat er een definitieve beslissing wordt genomen door het Hengelose college van burgemeester en wethouders. Om die reden is de locatie bij industrieterrein Twentekanaal-Zuid tijdelijk in de ijskast gezet.

Foto radar thales stockfoto 2024
Lees ook
Hengelo drukt op de pauzeknop bij plan windturbine naast Thales: 'Eerst onderzoek afwachten'

Er bestaat fikse weerstand tegen de komst van de windturbines. Twee weken geleden was er nog een demonstratie op het plein bij het Bornse stadhuis. Tegenstanders vinden dat de windturbines het landschap aantasten en zijn bang voor mogelijke gezondheidsklachten.

Thema avond windturbines vd valk hengelo 6 mei 2024
Lees ook
Tweehonderd mensen bij lezing van actiegroep over windturbines: ‘De regie zijn ze al lang verloren’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.