Verkeer
Stuur appje
Zoek

Documentaire over aanleg Twentekanaal op herhaling bij Museum Hengelo

DSCF2123
Het Twentekanaal wordt al ruim 85 jaar drukbevaren
Beeld: 1Twente

De film 'Het Twentekanaal en de geschiedenis van de Overijsselse waterwegen' uit 2021 wordt op woensdag 11 januari opnieuw vertoond in Museum Hengelo. Ditmaal mogelijk voor een groter publiek dan destijds. In de zomer van 2021 was het vanwege de coronabeperkingen niet mogelijk om een volle zaal van de film te laten genieten.

Werklozen

Het Twentekanaal werd ruim 86 jaar geleden geopend, na zes jaren van noeste arbeid. Honderden werkloze arbeiders begonnen op 12 maart 1930 met het onder erbarmelijke omstandigheden graven van een waterweg van Enschede tot de IJssel bij Zutphen. Op 26 augustus 1936 werd het kanaal geopend.

Marinus van rooij en walter tuenter
Lees ook
Film over geschiedenis Twentekanaal: ‘Waterweg is met bloedende handen gegraven’

Walter Tuenter

De film is gemaakt door leden van de Videofilmclub Hengelo onder redactie en regie van Walter Tuenter en laat zien hoe de ontwikkeling van de Twentse industrie de behoefte aan transport deed toenemen.

De film besteedt niet alleen aandacht aan het Twentekanaal, maar ook aan de eerder aangelegde spoorverbindingen naar het westen en het Duitse achterland en de aanleg vanaf 1851 van het Overijssels kanaal vanaf Zwolle naar Almelo en Coevorden.

icon_main_info_white_glyph

Waar en wanneer?

De film is woensdag 11 januari om 19.30 uur te zien in het auditorium van Museum Hengelo aan de Beekstraat 51. Entree bedraagt 3 euro per persoon. Reserveren kan via [email protected] of 074 - 259 4216

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.