Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloërs kunnen drie maanden lang kiezen welk kunstzinnig kado ze willen

230103 stadstuin hengelo GEMEENTE HENGELO 2023 01 03 155637 zcxt
Beeld: Gemeente Hengelo

Drie kunstenaars zijn nog in de race voor het Kado voor Hengelo. Dat is de naam van het kunstwerk dat Lokaal Fonds Hengelo aan de Hengeloërs gaat schenken, omdat het fonds onlangs zijn vijftigste verjaardag vierde. Diezelfde Hengeloërs mogen de komende maanden gaan bepalen welke van de drie werken het wordt.

49 inzenders

Jeannette Lodeweges is bestuurslid van Lokaal Fonds Hengelo en kan zich zeer vinden in de keuze van de jury, bestaande uit Arnoud Odding, Elvira van Eijl, Gemma Boon, Marco Matic, Martine Briggeman en Peter van Roosmalen. Lodeweges: "We hadden maar liefst 49 inzenders. De jury heeft gekozen voor de in haar ogen mooiste werken, die ook nog eens het best op deze plek passen. Ik vind dat ze daar zeer in geslaagd zijn."

“De jury heeft gekozen voor de in haar ogen mooiste werken, die ook nog eens het best op deze plek passen.”

Acht meter hoog

Lodeweges kan de werken nog niet laten zien - dat gebeurt pas vanaf zaterdag 7 januari -, maar heeft al wel een kleine beschrijving: "Eentje is heel subtiel en is 2,00 bij 2,60 bij 3,00 meter groot, een werk is heel robuust van formaat met een hoogte van liefst 8 meter en het derde werk bestaat uit afzonderlijke elementen, die op verschillende plekken in de toekomstige stadstuin achter de Lambertus zullen verschijnen."

Burgemeester

Vanaf zondag 8 januari kunnen Hengeloërs stemmen op één van de drie kunstwerken. De presentatie van de drie kunstwerken heeft een dag eerder, op zaterdag 7 januari vanaf 15.00 uur, plaats in de Wolvecamp Foyer in Schouwburg Hengelo. Burgemeester Sander Schelberg zal de eerste officiële stem uitbrengen. Iedereen is daarbij welkom.

Ton

Voor de totstandkoming van het Kado voor Hengelo zijn kunstenaars uit heel Nederland uitgenodigd een ontwerp te maken. Ze hadden daarvoor maximaal honderdduizend euro te besteden. Lodeweges lacht: "Ze mogen daar best overheen gaan, maar ze krijgen niet meer dan die ton. De drie kunstenaars die nu nog in de race zijn, hebben een bedrag van duizend euro gekregen om een maquette van te vervaardigen.

icon_main_info_white_glyph

Waar zijn de maquettes te zien?

De maquettes zijn de komende maanden achtereenvolgens te zien in Schouwburg Hengelo (8 t/m 16 januari), het gemeentehuis (16 t/m 23 januari), bibliotheek Hengelo (23 januari t/m 1 februari), Wijkcentrum De Hengelose Es (1 t/m 10 februari), Kulturhus Hasselo (10 t/m 20 februari), MFA ’t Berflo (20 februari t/m 1 maart), De Klokstee (1 t/m 10 maart) en het Montessori College Twente (22 t/m 29 maart).

Markt

Op zaterdag 1 april zijn de maquettes te bekijken op de Hengelose warenmarkt, waar voor het laatst fysiek een stem kan worden uitgebracht. Dan sluit ook de stemmogelijkheid op www.lokaalfondshengelo.nl/kado-voor-hengelo, waar vanaf zondag 8 januari digitaal kan worden gestemd. Welk kunstwerk uiteindelijk het Kado voor Hengelo wordt, is naar verwachting begin mei bekend.

20221122 Jeannette Lodeweges STILL 1 TV
Jeannette Lodeweges is bestuurslid van Lokaal Fonds Hengelo. Zij kan zich zeer vinden in de keuze van de jury: "Ze hebben gekozen voor de in hun ogen mooiste werken, die ook nog eens het best op deze plek passen. Ik vind dat ze daar zeer in geslaagd zijn."
Beeld: Gemeente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.