Verkeer
Stuur appje
Zoek

D66-fractievoorzitter wil ‘fatsoenlijke antwoorden’ van het Enschedese college

Gertjan Tillema, fractievoorzitter van D66 in de Enschedese gemeenteraad, toonde zich maandagavond uiterst ontevreden over de beantwoording van vragen van hemzelf en zijn collega’s van PVV en Enschede Anders. In 1Twente Vandaag een paar fragmenten van dat debat en een toelichting van Tillema.

De vragen van Tillema en diens collega’s Hidde Heutink (PVV) en Margriet Visser (EA) hadden betrekking op een ingetrokken onderzoeksrapport en de ontslagzaak tegen de uitvoerder en opsteller daarvan. In die ontslagzaak veegde de rechter de vloer aan met de argumenten van de gemeente. In de gemeenteraad leefden al veel vragen over de onderzoeksrapport en die zijn er na die uitspraak niet minder op geworden.

Opzet? ‘Ik kan me niet aan de indruk onttrekken’

De antwoorden op de vragen die maandagavond voorlagen, waren herhalingen van zetten en niet concrete formele uiteenzettingen. Gedicteerd door ambtenaren en voorgelezen door vervangend burgemeester Niels van den Berg. De burgemeester zelf, die over het klachtencommissariaat gaat, was wegens ziekte niet aanwezig.

Niels van den Berg Ernst Bergboer 2023 01 24 124615 zsls
Lees ook
Fel debat in Enschedese gemeenteraad over ontslagzaak, hete aardappel doorgeschoven

Tillema, Heutink en Visser willen weten hoe deze vork in de steel zit om zich daar een politiek oordeel over te kunnen vormen, maar konden niets met de gegeven antwoorden. Dat wekt argwaan. “In dit geval, ik weet het nog niet, ik kan met niet helemaal aan de indruk onttrekken dat dit opzet is”, zei Tillema daarover in 1Twente Vandaag.

Gertjan Tillema Ernst Bergboer 2023 01 24 194325 fpxe
D66-fractievoorzitter Gertjan Tillema achter het spreekgestoelte in de Enschedese gemeenteraad
Beeld: Ernst Bergboer

De D66’er kondigde aan dat er op niet al te lange termijn opnieuw over de kwestie zal worden gesproken. Uitgebreider. “En dan wil ik wel fatsoenlijk antwoord op toch eigenlijk heel simpele vragen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.