Luister
Kijk
Zoek

Enschede herdenkt de Vuurwerkramp

Enschede herdenkt 'haar' vuurwerkramp. Voor het eerst in twee jaar weer gezamenlijk, maar evengoed in stilte. Na de herdenking op het Roomveld spraken we na in 1Twente Vandaag.

Tweeëntwintig jaar, ruim twee decennia. Het lijkt lang geleden. Er is inmiddels een hele generatie opgegroeid die alleen uit overlevering weet waarom Enschede op 13 mei 2000 wereldnieuws werd. Maar de verhalen van de mensen die het aan den lijve meemaakten raken nooit opgedroogd.

'Ik kan het niet afsluiten'

Dat die verhalen nog steeds verteld worden - moeten worden - is niet in de laatste plaats omdat de vragen rondom de toedracht en de nasleep nooit beantwoord zijn. Wie naar Mathilde van der Molen, Hans van Stuivenberg en Donato Devivo luistert, ontkomt niet aan de indruk dat hun emoties van vandaag over die dag van toen sterk verband houden met de raadsels die er nog altijd zijn.

Mathilde verloor haar echtgenoot, die brandweerman was. Hans stond op een steenworp afstand toen het gebeurde en kon drie maanden zijn huis niet in. Donato raakte zijn huis kwijt. Maar het lukt hen niet om af te sluiten.

Herdenking vuurwerkramp 1 Ernst Bergboer
Voormalig wederopbouwwethouder Roelof Bleker legde nu als burgemeester voor het eerst een krans bij het monument voor de slachtoffers van de Vuurwerkramp op het Roomveld
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).