Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede maakt haast met aanpak Wegenerpand, maar woningbouw duurt nog jaren

Cromhoff Gemeente Enschede 01 2021 09 08 121558 xrxa
De bedoeling is dat het voormalige kantoor van Tubantia (Wegenerpand) en de drukpershal worden opgeknapt en een nieuwe functie krijgen.
Beeld: Gemeente Enschede

Het definitieve bouwplan van nieuwbouwwijk Cromhoff is nog niet bekend, maar de gemeente Enschede wil niet wachten met werkzaamheden rondom het oude Wegenerpand in Enschede. Zo snel mogelijk moet er begonnen worden met het bouwrijp maken van het braakliggende terrein tussen Getfertsingel, Zuiderval, Wethouder Beversstraat en Burgemeester van Veenlaan. De gemeenteraad moet nog wel toestemming geven.

Om te kunnen beginnen met de werkzaamheden in het gebied, moet er een grondexploitatie (de verwachte kosten en opbrengsten van een bouwplan) worden geopend. Het college vraagt de gemeenteraad om daarvoor een krediet van 13 miljoen euro ter beschikking te stellen. Dit moet grotendeels gedekt worden door de opbrengsten uit grondverkoop en een subsidie van de provincie Overijssel.

Tot 500 nieuwe woningen

Eind 2021 heeft de gemeenteraad de kaders bepaald voor bouwplan Cromhoff. Op en rondom de locaties van de voormalige wasstraat Bas Autowas, textielmachinefabriek Louwers & Co, regionaal dagblad Tubantia en tuincentrum GroenRijk mogen tussen 400 en 500 woningen komen. Het oude Tubantia-kantoor, de drukpershal en de Janninkshallen worden opgeknapt en krijgen een nieuwe functie.

Cromhoff Gemeente Enschede 01
Lees ook
Voormalig kantoor en drukpershal van Tubantia krijgen tweede leven in nieuwbouwplan Cromhoff

Pas in 2025 bouwen

Voordat de concrete woningaantallen bekend zijn, moeten er nog wel wat beslissingen worden genomen. Er moeten nog overeenkomsten worden gesloten met projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren, de afspraken moeten worden vastgelegd in een bestemmingsplan en vervolgens worden de vergunningen verleend. Desgevraagd laat een woordvoerder van de gemeente Enschede weten dat de verwachting is dat er pas in 2025 daadwerkelijk woningen gebouwd kunnen worden.

3 miljoen subsidie

De gemeente Enschede wil niet wachten tot er definitief groen licht is. Er moet veel gebeuren op het nog braakliggende terrein. Een deel van het cultureel erfgoed wordt opgeknapt en andere panden moeten worden gesloopt. Daarnaast moet de bodem gesaneerd worden en wil de gemeente alvast aan de slag met het openbaar groen, een fietspad, een plein en (culturele) voorzieningen.

Al met al kosten deze voorbereidende werkzaamheden 6,2 miljoen euro, waarvan bijna de helft vanuit een subsidie van de provincie Overijssel wordt bekostigd. De subsidie heeft een looptijd van vier jaar en de voorbereidingen nemen naar verwachting drie jaar in beslag. Mede daarom wil de gemeente Enschede deze zomer nog beginnen met de voorbereidingen. Het is ook de reden dat het Wegenerpand - dat enkele jaren geleden volledig is omgebouwd als noodopvang voor vluchtelingen - nu niet meer in beeld is voor de opvang van Oekraïners.

Park Wonen Cromhoff Gemeente Enschede
Een overzicht van het totale bouwplan Cromhoff.
Beeld: Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.