Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voormalig kantoor en drukpershal van Tubantia krijgen tweede leven in nieuwbouwplan Cromhoff

Park Wonen Cromhoff Gemeente Enschede
Een impressie van nieuwbouwplan Cromhoff, met een nieuwe functie voor de Janninkhallen (Industriekwartier) en het Tubantiapand, maar ook een woontoren van 60 meter hoogte (Houten Eiland).
Beeld: Gemeente Enschede

Het voormalige Tubantia-kantoor aan de Getfertsingel, de drukpershal en de karakteristieke Janninkhallen blijven behouden voor Enschede. De panden krijgen een functie binnen het nieuwbouwplan Cromhoff. In het gebied tussen Zuiderval, Getfertsingel, Burgemeester van Veenlaan en Wethouder Beversstraat worden tussen 400 en 500 woningen gerealiseerd.

Deze visie is woensdagmiddag door het college van B&W bekend gemaakt. Al jaren wordt er gesproken om het gebied meer structuur en uitstraling te geven. Het oud tuincentrum staat leeg, het voormalige terrein van Bas Autowas ligt sinds een grote brand in 2018 braak en het Tubantia-pand biedt slechts onderdak aan een handvol uitgeprocedeerde asielzoekers. Temidden van deze locaties, bijna onzichtbaar, ligt het Cromhoffpark inclusief vijver.

Kluswoningen in textielhallen

Als het aan het college krijgt het Cromhoffpark straks nieuw elan dankzij de omliggende autoluwe nieuwbouwwijk. ‘Parkwonen’ wordt het concept genoemd, dat zich met name richt op een doelgroep van ‘jonge stedelingen tot aan mensen die hechten aan een luxe leven’. Het plan bestaat voor driekwart uit grondgebonden woningen, variërend van ‘kluswoningen’ in de oude textielhallen tot stadswoningen en ruime parkwoningen in het groen. De nieuwbouw van appartementen zal voornamelijk in het gebied langs de Zuiderval verrijzen.’

Lees verder onder de afbeelding

Cromhoff Gemeente Enschede 02
Het oude Tubantia-kantoor (links) krijgt een 'skybox', het Houten Eiland (rechts) wordt het hoogste punt in de Cromhoff.
Beeld: Gemeente Enschede

'Hoge opleiding met stijgend salaris'

In de eerste fase worden tussen 325 en 350 woningen ontwikkeld. Ongeveer 20 procent daarvan wordt gerekend tot de sociale prijsklasse, 30 tot 35 procent in de middeldure sector en 45 tot 55 procent in de vrije sector. ‘Het middeldure segment richt zich op jongeren die na hun studie, alleen of met partner, de volgende stap willen maken’, omschrijft het college de plannen. ‘De combinatie van hoge opleiding met een stijgend salaris maakt dat ze meer willen dan het kleine kamertje, zonder de geneugten van de stad te willen opgeven.

Cultureel erfgoed blijft behouden

Opvallend is dat het cultureel erfgoed in het gebied een nieuwe bestemming krijgt. Het gaat hierbij om de oude textielhallen van Jannink, de drukpershal en het voormalige kantoor van Tubantia. In deze panden is ruimte voor woningen, maar ook voor een deel van de in totaal 10.000 vierkante meter aan nieuwe voorzieningen ten behoeve van economie en cultuur.

Het oude Tubantiakantoor wordt uitgebreid met een ‘skybox’, maar wordt niet het hoogste punt van Cromhoff. Een van de onderdelen van het bouwplan, het Houten Eiland (locatie oude tuincentrum), krijgt een woontoren met een hoogte van 60 meter.

Lees verder onder de afbeelding

Cromhoff Gemeente Enschede 01
Het oude Tubantia-kantoor (links) en de drukpershal (rechts) krijgen een nieuwe functie in bouwplan Cromhoff.
Beeld: Gemeente Enschede

De nieuwbouwideeën zijn vastgelegd in een zogeheten ontwikkelvisie. Als de gemeenteraad met deze visie instemt kunnen verschillende onderdelen Cromhoff in concrete plannen worden gegoten. Dan pas is het ook duidelijk welke financiële consequenties het nieuwbouwproject zal hebben. Ook zal er in die fasen meer duidelijkheid komen over de eventuele herontwikkeling op de locaties van de portiekflats van Domijn aan de Wethouder Beversstraat of het woonzorgcentrum De Bleekhof van Livio.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.