De Wet open overheid (Woo, voorheen Wob) is er vooral voor inwoners die 'verborgen' informatie van overheden op tafel willen krijgen. Maar in Enschede is het de wethouder die via deze weg het provinciebestuur vraagt om openheid van zaken te geven. Een ongebruikelijke actie, maar duurzaamheidswethouder Niels van den Berg zegt geen andere optie te hebben nu hij op zijn informele vragen over de afwegingen die zijn gemaakt bij de keuze voor windparken geen antwoord krijgt.
Dat het college van B&W van Enschede en het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel niet helemaal op één lijn liggen als het gaat om windturbines moge duidelijk zijn. Wethouder Van den Berg wilde (conform een raadsbesluit) geen keiharde toezeggingen doen voor windturbines, zolang er landelijk geen afstandsnormen zijn vastgesteld. Dat moment laat nog even op zich wachten. Gedeputeerde Tijs de Bree nam daarop (conform de Elektriciteitswet) de regie in handen en zette het hele grondgebied van Enschede open voor maximaal 4 turbines.
Er kwam drie 'aanbiedingen' vanuit Pure Energie binnen: de ontwikkeling van een windpark van maximaal vier turbines in buurtschap Esmarke nabij Het Aamsveen, twee turbines langs de N18 ten zuiden van Usselo en een solitaire windturbines langs de Windmolenweg in Twekkelo. De provincie heeft Pure Energie uiteindelijk toestemming gegeven om Windpark Aamsveen verder te ontwikkelen.
Bij de keuze voor de Esmarke boven Usselo en Twekkelo zijn er in het provinciehuis uiteraard uitvoerige afwegingen gemaakt. 1Twente vroeg deze al in april, op de dag van de bekendmaking van de gekozen windprojecten, maar werd verwezen naar een lijst met selectiecriteria. Conclusie is dat Windpark Aamsveen het beste scoort op ruimtelijke criteria, zoals afstand tot woningen en effecten op natuur, ondanks de ligging naast een Natura 2000-gebied.
Maar de lijst met selectiecriteria is summier en verwijst slechts door naar nieuwe bijlagen met beleidsregels. Geen van allen geven een helder antwoord op alle ambtelijke afwegingen die zijn gemaakt en hoe ze zijn gemaakt. Waarom scoort het Aamsveen bijvoorbeeld een '10' voor afstand tot windgevoelige objecten en de N18 een '8,37'? Welke gebouwen zijn hier precies meegerekend?
Stichting Behoud Esmarke en Aamsveen - waarin bewoners van de buurtschap zich hebben verenigd - heeft niet lang na de bekendmaking van de windprojecten via een Woo-verzoek alle documenten opgevraagd. Navraag leert dat zij nog geen antwoord van de provincie hebben ontvangen.
Ook wethouder Niels van den Berg zegt nu een Woo-verzoek te hebben ingediend. "Ik heb drie, vier keer het verzoek gedaan om met de gedeputeerde (Tijs de Bree, red.) in gesprek te gaan. Die vindt dat niet nodig", aldus Van den Berg afgelopen week in een commissievergadering. Op vragen naar de afwegingen die zijn gemaakt bij de windparkkeuze zeg hij ook niets te hebben gehoord. "Ik wil de afwegingscriteria hebben zodat ik als wethouder weet hoe ik daarmee moet omgaan."
Eerder was al duidelijk dat het college van B&W bereid is om juridische stappen te ondernemen tegen de wijze waarop de provincie Overijssel het windbeleid heeft vormgegeven. Volgens de wethouder hebben Gedeputeerde Staten zich in dit dossier niet betrouwbaar opgesteld. Dat standpunt zou Van den Berg naar eigen zeggen ook hebben verkondigd als er gekozen was voor een windpark langs de N18.
Voor de juridische weg is nog altijd een meerderheid in de gemeenteraad. Al vinden sommige partijen (waaronder coalitiefracties PvdA en ChristenUnie) dat deze kosten niet vanuit het budget voor duurzaamheid betaald moeten worden. Andere partijen (zoals GroenLinks en D66) zijn het daar mee eens, al wijten zij de uitkomsten van het windbeleid aan onwil bij het college en vinden zij dat er helemaal geen procedure gevoerd moet worden.