Verkeer
Stuur appje
Zoek

Politieke markt over windmolens afgeblazen, insprekers houden zich niet aan afspraak

238762 Windmolens 4
De politieke markt over de zonne- en windenergieplannen van de gemeente Hengelo is dinsdagavond afgeblazen voor ie goed en wel was begonnen.
Beeld: 1Twente

De politieke markt over de zonne- en windenergieplannen van de gemeente Hengelo is dinsdagavond afgeblazen voor ie goed en wel was begonnen, omdat een deel van de insprekers zich niet aan de afspraken hield. Vanwege de lockdown was de vergadering ingedeeld in tijdsvakken, zodat er niet teveel mensen tegelijkertijd aanwezig zouden zijn in de Stadhuishal.

Tijdsblokken

In ieder tijdsblok van een uur zouden tien mensen hun bedenkingen inspreken ten aanzien van de plaatsing van windmolens. De mensen die in een ander tijdsblok zaten, moesten buiten de hal wachten tot zij aan de beurt waren. Eerder die dag werd bekendgemaak dat er geen publiek aanwezig mocht zijn bij de vergadering.

“Erg jammer dat het nodig was, maar de veiligheid van de mensen is belangrijker dan de vergadering”

Veiligheid

Toen de vergadering bijna van start ging, liep een groep van tien à twintig insprekers van de andere twee tijdsblokken de stadhuishal in. “Ze zijn tot twee keer toe langs de bodes gelopen. Dat was niet de afspraak”, zegt raadslid Marie-José Luttikholt, die de vergadering voorzat. Toen de voorzitter de groep opdroeg om de ruimte te verlaten, werd daar geen gehoor aan gegeven.

De groep bleef zitten en weigerde te vertrekken. Daarop besloot Luttikholt de vergadering af te gelasten, nog voordat de vergadering officieel was begonnen. “Erg jammer dat het nodig was, maar de veiligheid van de mensen is belangrijker dan de vergadering”, aldus Luttikholt, daarmee doelend op het gevaar van besmetting met het coronavirus.

'Niet serieus genomen'

Henk Dassen van stichting Duurzame en Leefbare Driehoek Hengelo, Delden en Borne was niet te spreken over de gang van zaken: “We wilden luisteren wat de andere tegenstanders te vertellen hadden.” Dassen zou inspreken om 22.45 uur, veel te laat volgens de actievoerder: “Dan zijn we pas als laatste aan de beurt, terwijl wij spreken namens een groep van 3.000 mensen. Wij voelen ons niet serieus genomen.”

“Dan zijn we pas als laatste aan de beurt, terwijl wij wel spreken namens een groep van ruim 3000 mensen. Wij voelen ons gewoon niet serieus genomen.”

Nieuwe datum

De griffie en het presidium gaan in beraad om een nieuwe datum te vinden voor de politieke markt. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze digitaal gehouden.

Stilldebat
Lees ook
Wel of geen windturbines in Woolde: 'Beslissing is nog niet onomkeerbaar'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.