Corona in Twente

Centrummanager Hengelo: ‘Winkels open? Meesten kunnen zich boete niet veroorloven!'

De niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag weer open op afspraak, is de verwachting. De eerste versoepelingen sinds het instellen van de laatste lockdown. “Ze zijn blij dat er iets mag, maar winkelen op afspraak is niet genoeg”, zegt de Hengelose centrummanager Rob Berkhout. De petitie van 'zijn' Stichting Centrummanagement Hengelo is inmiddels al ruim 2000 keer ondertekend.

'We willen helemaal open'

Volgens Berkhout kunnen de winkeliers op een verantwoorde manier klanten ontvangen. “We willen helemaal open, niet voor de helft. De ondernemers zijn verantwoordelijk genoeg om de winkel weer open te gooien en alles in goede banen te leiden.” Naast winkels zijn er ook versoepelingen in het onderwijs en in de sportsector te verwachten. De horeca heeft wederom een bittere pil te slikken, zij moeten dicht blijven.

'Verdrietig om horeca'

Dat de horeca gesloten blijft hakt er flink in, ook bij de andere binnenstadondernemers: “De winkeliers zijn verdrietig dat de horeca dicht moet blijven. Een binnenstad is eigenlijk een groot team, het één versterkt het ander. Als de horeca dicht moet blijven, dan mis je een been om op te lopen”, aldus de centrummanager.

Petitie

Om hun argumenten kracht bij te zetten, is Berkhout namens Stichting Centrummanagement Hengelo een petitie gestart. Met de petitie maken de Hengelose ondernemers een vuist tegen het gesloten houden van de horeca en winkels. “We hopen met de petitie druk te zetten op het college van burgemeester en wethouders om actie te ondernemen naar Den Haag, om te laten weten dat wij er niet mee eens zijn. De burgemeester is hier gelukkig mee bezig en is vandaag al de hele dag al in vergadering met de Veiligheidsregio”, zegt Berkhout.

'Boete kunnen de meesten zich niet veroorloven'

In Enschede heeft de lokale winkeliersvereniging opgeroepen om alle winkels op zaterdag volledig te openen. Dit om te protesteren tegen de sluiting van de winkels. In Hengelo is het nog afwachten of winkeliers hetzelfde gaan doen. “Er zijn een paar winkeliers die de afgelopen tijd een goede omzet hebben gedraaid. Zij hebben aangegeven wel open te gaan. Die kunnen zich een bekeuring veroorloven. De 95 procent die dat niet kunnen, willen die bekeuring niet riskeren en zullen eieren voor hun geld kiezen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.