Corona in Twente

'Ruim drieduizend Twentse werkgevers lopen risico terugbetaling NOW-regeling'

Ongeveer drieduizend ondernemers in Twente lopen risico om de NOW-regeling terug te moeten betalen. Die waarschuwing doet het UWV. De ondernemers die in de zomer van 2020 een beroep hebben gedaan op de NOW moeten een definitieve berekening aanvragen vóór eind oktober. Doen zij dit niet, dan moeten de ondernemers het voorschot van de NOW-regeling terugbetalen.

21719 Geld
In Twente hebben in de eerste aanvraagperiode 5.136 werkgevers loonsteun aangevraagd bij het UWV. © Pixabay

NOW-regeling

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging van Werkgelegenheid (NOW) is een tijdelijk tegemoetkoming voor werkgevers die tijdens de coronacrisis omzetverlies hebben geleden. Met hulp van de NOW-regeling kunnen werkgevers hun medewerkers in dienst houden. Van begin april tot eind mei 2020 vroegen 139.000 Nederlandse werkgevers een tegemoetkoming aan bij het UWV. Zij kregen een voorschot van tachtig procent op het zelf voorspelde omzetverlies. Pas als het werkelijke omzetverlies bekend is gaat het UWV een definitieve berekening uitvoeren. Dit is volgens het UWV nodig om de definitieve tegemoetkoming te bepalen waar de werkgever recht op heeft.

Definitieve berekening

In Twente hebben in de eerste aanvraagperiode 5.136 werkgevers loonsteun aangevraagd bij het UWV. Daarvan hebben 3.025 werkgevers nog geen definitieve berekening aangevraagd. Wie geen definitieve berekening aanvraagt voor 31 oktober doet, loopt volgens het UWV risico om het gehele voorschot terug te moeten betalen: ‘Er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen. Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen", zegt UWV-bestuurslid Janet Helder.

icon_main_quote_red_glyph

"Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen"

Janet Helder - UWV-bestuurslid

'Drukte bij accountants'

Volgens het UWV weten veel ondernemers niet dat zij zelf de definitieve berekening bij de overheidsinstantie moeten aanvragen. De UWV trekt aan de bel om ondernemers er van bewust te maken om zo snel mogelijk een definitieve berekening aan te vragen. Helder: ‘Het is ontzettend druk bij boekhouders en accountants momenteel. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten.’


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.