Corona in Twente

Veiligheidsregio Twente: ‘corona-bevrijdingsdag’ op een goede manier verlopen

Het is prachtig weer. Terrassen en winkels zijn open. Na een lange regenperiode en een lockdown zijn zon en versoepelingen een bevrijding. De Twentse Veiligheidsregio constateert dat die bevrijding goed is verlopen. Excessen waren er niet, besmettingscijfers blijven flinke duikelingen maken.

Terras Ernst Bergboer
Nauwelijks excessen bij heropening terrassen © Ernst Bergboer

“We hebben mooie dagen achter de rug”, zei Veiligheidsregiovoorzitter en burgemeester van Almelo Arjan Gerritsen tijdens de wekelijkse persconferentie. Natuurlijk klonk er ook een waarschuwing. Corona is de wereld niet uit en de drievoudige gulden regel - mondkapjes, handen wassen en anderhalve meter - kan nog niet het museum in.

icon_main_info_white_glyph

De weekcijfers

Aantal nieuwe besmettingen: 692 (afname van 26%)

Vindpercentage: 7% (was 9%)
landelijk blijkt 6,1% van de mensen die getest worden corona te hebben

Aantal afgenomen testen (alleen GGD): 7000
dat is 17% minder dan vorige week

Aantal gevaccineerden in Twente: 125.000
daarvan zijn er 60.000 volledig gevaccineerd

Aantal nieuwe ziekenhuisopnames: 16 (vorige week 19)
het aantal coronagevallen op de Twentse IC’s is gedaald van 13 naar 6

De politie heeft ‘drie of vier formele waarschuwingen’ gegeven en er is één ‘iets te groot tuinfeest’ beëindigd. De dalende cijfers zijn nu ook merkbaar in de Twentse ziekenhuizen.

Samen kijken naar groepsfase EK zit er nog niet in

Eerdere versoepelingen - met name met het oog op het EK dat bijna losbarst - zijn dan ook niet in zicht. Grote schermen en samenscholingen blijven taboe. De kansen dat het stappenplan zoals het kabinet dat heeft bedacht haalbaar is, lijken gunstig. Tijdens de groepsfase hebben groep-minnende supporters er weinig aan, maar daarna wellicht wel.

Vaccinaties zijn key

Die dalende besmettingscijfers hangen samen met het seizoen en met het feit dat in rap tempo steeds meer Tukkers gevaccineerd worden. “We weten van dit soort virussen dat je ’s zomers altijd een daling ziet.” Dat was vorig jaar ook zo. Na de zomer, toen het normale leven weer startte, laaide corona weer op. Dit jaar, zo verwacht de Veiligheidsregio, zal die piek een stuk lager zijn. Het grote verschil zijn vaccinaties.

Vijftigduizend prikken per week: de piek

Landelijk stevenen de gezamenlijke GGD’s af op een eindstand van zo’n 85 op de honderd mensen die zich straks hebben laten vaccineren. Twente lijkt daarin niet erg te verschillen van de rest van het land. Deze week worden er voor het eerst ruim vijftigduizend prikken in onze regio gezet - daarmee draait de gezondheidsdienst voor het eerst op volle toeren.

Kleine plukjes nieuwe besmettingen

In de voorbije week zijn er nog enkele besmettingsclusters geweest, zo vertelde Reinier van Broekhoven van de GGD, maar die waren klein. Twee van die groepsbesmettingen vonden eerder plaats maar ijlen nog na. Er is één nieuw cluster vastgesteld. De meeste nieuwe besmettingen vinden plaats op het werk, in de privésfeer en in het onderwijs.

Bij het grootste cluster gaat het om twintig besmettingen op een school.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.