Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kaarsen, pasta en een volle powerbank in geval van nood: 'Je hoeft echt geen schuilkelder te bouwen, maar wees wel voorbereid'

  • Foto vrt sander schelberg noodpakket 2
    Veiligheidsregio Twente is een campagne begonnen om mensen aan te sporen thuis een noodpakket aan te leggen.
    Beeld: 1Twente
  • Vrt noodpakket foto
    Veiligheidsregio Twente is een campagne begonnen om mensen aan te sporen thuis een noodpakket aan te leggen.
    Beeld: 1Twente

Een te vol stroomnet of een cyberaanval kan ervoor zorgen dat er dagenlang geen of minder elektriciteit beschikbaar is. Hoe kom je de eerste dagen goed door wanneer je nergens meer toegang toe hebt? Veiligheidsregio Twente is een campagne begonnen om mensen aan te sporen thuis een noodpakket aan te leggen en te vertellen hoe te handelen in een noodsituatie.

In Hengelo werd vrijdagochtend als startschot van de campagne een noodpakket uitgedeeld aan een bewoner. Medewerkers van de brandweer deelden in de Marten Meesstraat in Tuindorp 't Lansink veiligheidskaarten met instructies uit. Met deze campagne wil de veiligheidsregio meer naamsbekendheid creëren voor de website Twente Veilig, een platform met informatie over het handelen in noodsituaties.

“Haal de pasta er niet uit als je een keer spaghetti wilt maken”

Het samenstellen van een noodpakket is volgens de veiligheidsregio een belangrijk onderdeel hiervan: “Met een klein noodpakket kun je zorgen dat je de eerste dagen bij een calamiteit goed doorkomt. Je hoeft echt geen schuilkelder te bouwen”, zegt de Hengelose burgemeester Sander Schelberg, in zijn rol als vicevoorzitter van de Veiligheidsregio Twente. Volgens Schelberg is de zelfredzaamheid van mensen belangrijk, zodat hulpdiensten zich kunnen richten op levensbedreigende situaties.

icon_main_info_white_glyph

Twente Veilig

De Veiligheidsregio Twente heeft een website waar informatie te vinden is over hoe te handelen in verschillende noodsituaties, van extreme weersomstandigheden en brand tot ongevallen met gevaarlijke stoffen. Op TwenteVeilig.nl wordt ook actuele informatie over noodsituaties gedeeld.

In het noodpakket zitten allerlei spullen om de eerste paar dagen na een noodsituatie goed door te komen. Denk aan een radio, pasta, lang houdbaar eten in blik en een opgeladen powerbank. Uitval van het overvolle elektriciteitsnet is een scenario waarmee serieus rekening wordt gehouden. “Je moet het stroomnet vergelijken met de bloedsomloop; wanneer één ader uitvalt, komt de circulatie in gevaar. Met het stroomnet is dat niet anders.” In maart organiseert de veiligheidsregio een grote oefening, waarin een grootschalige black-out wordt gesimuleerd.

Power line g62875ad7f 1920
Lees ook
Twentse burgemeesters treffen voorbereiding op militaire dreiging en grootschalige stroomuitval

Dat dergelijke ‘black-outs’ kunnen voorkomen, weet Schelberg uit eigen ervaring. In 2010 was er in de Bollenstreek een lange stroomstoring. Schelberg was toen burgemeester van de gemeente Teylingen. “Eerst denk je nog dat het alleen bij jou thuis is, maar dan kom je er al snel achter dat de omvang vele malen groter is.” Ook werkten online radio en de telefoon niet meer. “Ik ben toen in de auto gaan zitten om naar de radio te kunnen luisteren via FM.”

Uitdelen veiligheidskaart vrt 1twente
Medewerkers van de brandweer deelden veiligheidskaarten uit.
Beeld: 1Twente

Radio

Daarom is de radio volgens Schelberg een onmisbaar onderdeel van elk noodpakket, om toch informatie te krijgen over wat er gaande is. Volgens de veiligheidsregio is het verstandig om een noodpakket apart te leggen en hier niets uit te halen wanneer er geen sprake is van een noodsituatie: “Ik snap dat het heel verleidelijk is om de EHBO-koffer eruit te halen wanneer je op vakantie gaat, maar koop er dan desnoods twee. Haal ook de pasta er niet uit als je spaghetti wilt maken.”

Supermarkten worden vaak tweemaal per dag bevoorraad en hebben amper nog voorraad. “Wanneer de bevoorrading door wat voor reden dan ook stilligt, zijn alle flessen water snel weg en ben je altijd te laat.” Aan het begin van de coronapandemie werd er flink gehamsterd bij de supermarkten.

Noodpakket

Op de vraag of Schelberg zelf een noodpakket in huis heeft, zegt hij: “In het verleden heb ik bij BZK (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, red.) gewerkt en daar konden wij destijds een noodpakket in een zuurkoolpot aanschaffen. Die is altijd meeverhuisd en staat nu bij mij in de meterkast.”

De Nederlandse Bank riep vorige week nog op dat mensen voor noodsituaties wat contant geld in huis moeten hebben en eerder deze week gaf NAVO-chef Rutte mensen het advies om zich mentaal voor te bereiden op een eventueel conflict. “Je moet maar eens een dag de stroom uitzetten om te kijken hoe dat is. Het is een kleine investering die je doet. Je moet nadenken over welk effect een noodsituatie heeft op jou en jouw gezin”, aldus Schelberg.

Vanaf januari zijn veiligheidskaarten beschikbaar bij de veertien Twentse gemeenten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.