Breaking
Hengelo
Sport

FBK Games: onwaarschijnlijk wereldrecord Sifan Hassan op 10 km

Sifan Hassan heeft met een geweldige race het wereldrecord op de 10 km gepakt tijdens de FBK Games. De in Ethiopië geboren Nederlandse had aan het eind van een perfect ingedeelde wedstrijd nog genoeg energie over voor een sprint naar de finish, waarmee ze de nieuwe toptijd zeker stelde.

Sifan hassan fbk games 2021 wereldrecord 10 km2
Sifan Hassan heeft met een geweldige race het wereldrecord op de 10 km gepakt op de FBK Games. © FBK Games

Almaz Ayana

Hassan profiteerde slechts zes rondjes van een gangmaker. Daarna gaf ze gas en denderde ze solo naar de eindstreep. Haar 29.06,82 was meer dan 10 seconden sneller dan de oude tijd van de Ethiopische Almaz Ayana (29.17,45), gelopen tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Vorig najaar was Hassan in Hengelo goed voor een Europees record (29.36,67) op dit nummer. Het 28-jarige loopwonder is ook in het bezit van de wereldrecords op de mijl en op de 5 km op de weg en de Europese recorde op de 1.500 meter, de 3.000 meter, de 5.000 meter en de halve marathon.

'Hier kon ik alleen maar van dromen'

Sifan Hassan was na afloop dolblij: “Wauw, om dit wereldrecord hier vandaag in Hengelo te lopen is iets waar ik alleen maar van kon dromen. Het is de perfecte bevestiging van het harde werk dat we hebben gedaan in de voorbereiding op Tokyo. Ik ben zo blij om dit record te lopen met de aanwezigheid van mijn Nederlandse fans. Ik ben zo gelukkig!”

Haile Gebrselassie

Het is het zesde wereldrecord ooit op de belangrijkste atletiekwedstrijd van Nederland. Vier daarvan werden er gelopen door Haile Gebrselassie. die niet voor niets de bijnaam Mister Hengelo draagt.

Zo'n 1.500 mensen zagen het zondagmiddag even voor vieren gebeuren. Vanwege corona mochten er niet meer mensen naar binnen in het stadion, waar normaliter zeker 10.000 mensen plek kunnen vinden.

icon_main_info_white_glyph

Drie Keniaansen ver achter Hassan

Na Hassan eindigde Irine Jepchumba Kimais uit Kenia met 30.37,24 als tweede. Derde en vierde werden haar landgenotes Daisy Cherotich en Joyce Chepkemoi Tele.

Sifan hassan fbk games 2021 wereldrecord 10 km3
Na afloop was Hassan even helemaal kapot, maar nog geen 3 minuten later liep ze alweer een ereronde, alsof ze zojuist de hond had uitgelaten. © FBK Games

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.