Corona in Twente

Minder dan duizend nieuwe besmettingen in Twente

Voor eerst sinds half maart telde de GGD in Twente weer minder dan duizend nieuwe coronabesmettingen. Een maand geleden waren dat er nog ruim tweeduizend. Alle grafieken die de gezondheidsorganisatie bijhoudt laten een scherpe daling zien. “Maar we zijn pas halverwege”, waarschuwde veiligheidsvoorzitter Onno van Veldhuizen in de wekelijkse persconferentie.

Van Veldhuizen doelde daarmee op het stappenplan van het kabinet, dat zes stappen telt. De derde is net gezet.

Clusters van besmettingen steeds kleiner

De versoepelingen brengen weliswaar nieuwe besmettingen met zich mee, maar de aantallen zijn niet hoog. Zowel op scholen als in de privésfeer lopen mensen corona op, net als vorige week. Nieuw is dat dat in de voorbije zeven dagen ook in de horeca het geval was. “Maar de lijst met clusters waar dat gebeurt wordt korter en er raken minder mensen besmet”, zei GGD’er Reinier van Broekhoven.

icon_main_info_white_glyph

De cijfers van de afgelopen zeven dagen

Aantal nieuwe besmettingen: 941
dat is een daling van 14% ten opzichte van vorige week

Aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners: 138 (landelijk: 113)

Vindpercentage: 11,5%
dat is een daling van 9% (landelijk is dat 8,6%)

Er liggen 22 mensen met corona in de Twentse ziekenhuizen
dat zijn er twintig minder dan vorige week

Aantal corona-overlijdens in Twente: 1
(in de lopende week zijn er vooralsnog 2 mensen overleden)

Het gaat om relatief geïsoleerde clusters van zo’n drie tot acht mensen die Covid-19 krijgen. Volgens Van Broekhoven speelt het intensieve bron- en contactonderzoek van de GGD daarin een belangrijke rol. “Daar zetten we dan maximaal op in.” Hij zou die mankracht liever inzetten op vaccineren, reden waarom de Veiligheidsregio de bevolking blijft oproepen zich aan de geldende regels te houden.

Ruim een kwart van de bevolking (deels) gevaccineerd

Inmiddels zijn er 105.572 Twentenaren volledig gevaccineerd. Volledig betekent in dit geval dat zij twee prikken hebben gehad of een prik met het Janssen-vaccin, òf dat zij corona en één prik hebben gehad. 58.695 mensen in Twente hebben één prik gehad. Dat betekent dat 164.267 inwoners van de regio gedeeltelijk zijn gevaccineerd - dat is ruim een kwart van de hele bevolking. Let wel: deze aantallen gaan alleen over de mensen die door de GGD zijn gevaccineerd. Ook door huisartsen en in verzorgings- en verpleeghuizen wordt geprikt.

Mondkapje Ernst Bergboer
© Ernst Bergboer

'We onderschatten dit virus'

Veiligheidsvoorzitter Van Veldhuizen liet, ondanks de positieve ontwikkeling, nog een waarschuwing horen. “Als er een ding is dat we hebben geleerd, dan is het dat we dit virus consequent onderschatten.” Hij vreest vooral het risico van geïmporteerde virussen, al dan niet in exotische varianten. De grens met Duitsland is weer open, maar ook van en naar andere landen komt het reisverkeer weer op gang.

Quarantainewet

Sinds 1 juni is er een quarantainewet van kracht. Die wijkt niet veel af van al geldende bepalingen, maar het is aan burgemeesters om erop toe te zien dat reizigers zich er ook aan houden. Wie uit een risicoland naar Twente komt, moet tien dagen in quarantaine, met een negatieve coronatest zijn dat er vijf.

Van Veldhuizen doet daarom een beroep op instellingen en bedrijven die regelmatig mensen uit het buitenland ontvangen om mee te doen en mee te denken. “Niemand wil een India-variant, of welke variant dan ook, in Twente. Neem contact op als je vragen of ideeën hebt.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.