Corona in Twente

Coronasluiting betekent nekslag voor wereldwinkel Eerlyk Waar

De Hengelose wereldwinkel, die sinds 2019 onder de naam Cadeauwinkel Eerlyk Waar opereert, moet de deuren noodgedwongen sluiten. Volgens de voorzitter van de vereniging Jan Bekebrede gaat de winkel onherroepelijk failliet als op de huidige voet wordt doorgedraaid.

Eerlyk waar stopt
De Hengelose wereldwinkel, die sinds 2019 onder de naam Cadeauwinkel Eerlyk Waar opereert, moet de deuren noodgedwongen sluiten. © Eerlyk Waar

Huurlasten

De slechte financiële situatie heeft grotendeels te maken met coronamaatregelen; ook Eerlyk Waar was maanden achtereen gesloten. Na de heropening wist het publiek de winkel aan de Drienerstraat maar niet te vinden: "Onze kosten gaan vrijwel volledig zitten in de huur en de energielasten. We betalen maandelijks z'n duizend euro. Daarnaast betalen we altijd een goede prijs aan de producenten in derdewereldlanden. Al die kosten vallen niet terug te verdienen als er nauwelijks mensen in de winkel komen. En dat is de afgelopen weken het geval geweest."

Een bijkomend probleem is dat het heel lastig is om aan vrijwilligers te komen, vertelt Bekebrede: "We draaien volledig op vrijwilligers, maar die worden ook steeds ouder. Het is moeilijk om nieuwe mensen te werven. Mensen om de winkel te runnen, kunnen we nog wel vinden, maar niemand wil nog zitting nemen in een bestuur of de inkoop voor zijn of haar rekening nemen."

Schuldenvrij

Toen de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels enkele jaren geleden failliet ging, werden veel winkels in het land volledig zelfstandig. Een aantal bleef de naam handhaven, maar Hengelo koos met 'Eerlyk Waar' voor een andere, niet-besmette naam. Bekebrede: "Begin 2020 ging het voor het eerst weer lekker, we draaiden nét weer quitte en toen kwam corona. Achteraf kun je zeggen dat dat de nekslag was. We hebben de knoop nu doorgehakt, omdat we nu nog schuldenvrij zijn."

Zondag stemden de leden tijdens de algemene ledenvergadering bij restaurant 't Hoogspel over het opheffen van de cadeauwinkel. "Voor een geldige stemming moest minstens de helft aanwezig zijn en tweederde moest voor stemmen. Vrijwel iedereen stemde voor. Gelukkig zaten we buiten in het zonnetje. Daardoor was de stemming absoluut niet negatief." Het werd zelfs nog feestelijk door de uitreiking van De Nijverbij aan supervrijwilliger Karla Boers.

icon_main_quote_red_glyph

"Niemand wil nog zitting nemen in een bestuur of de inkoop voor zijn of haar rekening nemen."

Jan Bekebrede, voorzitter vereniging Eerlyk Waar

Vervangende ruimte

Hengelo heeft nu geen wereldwinkel meer. Is dat niet vreemd, als je weet dat omliggende plaatsen als Borne, Delden en Goor nog altijd wél een wereldwinkel hebben? Bekebrede: "Ik ken de situatie van die winkels niet. Ik weet dat Wierden een eigen pand heeft. Als je daarover niet of nauwelijks hypotheek hoeft te betalen, vallen de zwaarste lasten al weg. Dat geluk hebben wij niet. We zouden nu alsnog wel kunnen uitkijken naar vervangende ruimte met een bescheidener prijskaartje, maar hoe lang kun je daar dan terecht? En dan los je nog het probleem met de vrijwilligers niet op."

Over wat er na zaterdag 12 juni gaat gebeuren met de restvoorraad is Bekebrede duidelijk: "Het goede spul gaat naar andere wereldwinkels in de omgeving. De rest naar andere goede doelen of de kringloopwinkel."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.