Hengelo
Politiek
Video

'Dit moet een zichzelf respecterende raad niet tolereren'

Onafhankelijk raadslid Leo Janssen stoort zich aan de wijze waarop hij door de voorzitter van de gemeenteraad in de persoon van burgemeester Sander Schelberg naar eigen zeggen 'monddood wordt gemaakt' als hij kritische vragen stelt. In een open brief uit hij zijn grieven en voegt daarbij nogmaals de vragen die hij tijdens de laatste raadsvergadering stelde. Die hadden te maken met het wildplakken door met name de SP in de aanloop naar de verkiezingen in maart. Janssen vond dat hij geen antwoorden kreeg, toen hij daarover in het vragenkwartier vragen stelde.

'Spelregels moet je handhaven'

Janssen stelde woensdag 31 maart vragen over waarom de gemeente niet handhaaft als politieke partijen verkiezingsposters in de openbare ruimte plakken op plekken waar dit verboden is. Met name de SP zou zich hieraan schuldig maken. "Hengelo heeft hier spelregels voor vastgesteld. Spelregels die bij het niet nakomen gehandhaafd dienen te worden. Als dat niet het geval is, is het aan de gemeenteraad om daar op te wijzen en het college te vragen hoe er gehandhaafd wordt."

'Vrijbrief voor andere partijen'

Het antwoord van burgemeester Schelberg, behalve raadsvoorzitter ook portefeuillehouder Veiligheid en Handhaving, zinde Janssen allerminst: "Eigenlijk heeft hij geen antwoorden gegeven, maar een weinigzeggende en zelfs onbeschofte reactie richting een volksvertegenwoordiger. Schelberg vindt van de aangekaarte kwestie heel weinig en volgens hem is de handhaving al druk genoeg met de coronapandemie. Hij zegt feitelijk: uw vragen worden door mij niet beantwoord. Schokkend en schofferend en een vrijbrief voor andere partijen om zich ook niet aan de regels te houden."

Volgens Janssen vormde het niet-beantwoorden van zijn vragen over het wildplakken de spreekwoordelijke druppel die de 'democratische emmer deed overlopen'. Hij deed impliciet ook een oproep aan z'n mederaadsleden: "Kritische raadsleden met een kluitje het riet in sturen en geen antwoorden geven op serieus gestelde vragen, kan niet en mag niet en dat zou een zichzelf respecterende gemeenteraad niet moeten tolereren."

icon_main_quote_red_glyph

'Als er niets gebeurt, dan sterft de democratie in Hengelo een stille dood'

Leo Janssen

Geen incident

Volgens Janssen staat dit geval niet op zich. Hij verwijst tevens naar de vragen die hij heeft gesteld over de Boekelosebrug, de afvalbegroting en Twence. Volgens Janssen zijn burgemeester én wethouders vaak onvolledig in hun antwoorden of antwoordden ze helemaal niet: "Raadsleden zijn gekozen volksvertegenwoordigers. Zij moeten er vanuit kunnen gaan dat kwesties die aangekaart worden ook serieus worden behandeld en de voorzitter van de gemeenteraad is er per definitie voor om dat te beschermen en zelf als voorbeeld te dienen. Niet om geen antwoorden te geven en om een kritisch raadslid te isoleren."

Het raadslid verwijst naar Artikel 155 van de Gemeentewet: "Daarin staat dat een lid van de raad, het college of de burgemeester mondeling of schriftelijk vragen kan stellen. Het hoort bij taak van een goed functionerend gemeenteraadslid om dit te doen en hoort bij een goed functionerende voorzitter van de gemeenteraad om er voor te zorgen dat er goede en adequate antwoorden komen."

icon_main_info_white_glyph

Reactie burgemeester

We hebben burgemeester Sander Schelberg gevraagd naar een reactie op de open brief. Hij zegt zich 'niet te herkennen in het door Leo Janssen geschetste beeld'.

Oproep aan het college

Janssen doet een oproep aan het college van B en W van Hengelo en de voorzitter van de gemeenteraad om 'de democratische verhoudingen voor alle leden van de raad te laten gelden en de glijdende schaal van de democratie weer naar boven om te buigen. Ik ga er vanuit dat daar alles aan gedaan zal worden, zo niet dan sterft de democratie in Hengelo een stille dood'.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.