Corona in Twente

Minister bezoekt studenten, gemis van sociale contacten blijkt het grootst

Studeren in coronatijd betekent nu al ruim een jaar colleges volgen vanachter je beeldscherm. Geluiden dat het studenten zwaar valt, zwellen steeds verder aan. Minister Ingrid van Engelshoven, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat daarom langs vier studentensteden om van de studenten zelf te horen welk effect de coronamaatregelen hebben op hun welzijn. Maandag bezocht ze de Universiteit Twente.

Talkshow

Onder de noemer 'Lucht je hart' bezocht de minister in de maand maart Groningen, Rotterdam, Maastricht en Enschede dus. Maandag nam van Engelshoven deel aan een online bijeenkomst in de Bastille op Universiteit Twente. In een talkshow-setting praatte ze met wethouder June Nods, vertegenwoordigers van de Colleges van Bestuur van Saxion en de UT en de voorzitter van de StudentUnion. Z'n negentig studenten volgden het gesprek op afstand via een livestream.

Eenzaam

In het gesprek hoorde de minister geluiden die ze ook bij de bezoeken aan andere studentensteden meekreeg. En dat is dat vooral het gemis aan sociale contacten de studenten begint op te breken. "Het duurt nu langer, studenten kunnen zich eenzaam voelen. Naast het studeren, wat ze wonderbaarlijk goed doen, hebben ze de behoefte elkaar op te zoeken. Die behoefte aan sociale contacten is heel groot, maar die moeten door het virus juist beperkt worden."

Ze heeft ook nog een advies voor studenten die het moeilijk hebben in deze tijd en daar alleen mee blijven worstelen: "blijf er niet alleen mee zitten."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.