Corona in Twente

Veiligheidsregio: “Gedisciplineerd volhouden, dan misschien mooie zomer”

Het blijft goed - of slecht - gaan met corona in Twente. Testen leveren steeds minder besmette mensen op, de druk op de zorg is minder, de regio doet het beter dan het land en Nederland doet het beter dan de meeste andere landen in Europa. “Maar we zijn er nog lang niet”, zei plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Arjen Gerritsen vanmiddag.

De dalende cijfers zijn een gevolg van de inzet van de GGD, een gestaag stijgend aantal gevaccineerden en het gedrag van Tukkers, die zich heel behoorlijk aan de maatregelen blijken te houden, zo stelde Gerritsen, tevens burgemeester van Almelo. “Willen we een mooie zomer, dan moeten we dat nog een tijdje gedisciplineerd volhouden.”

Besmettingen

Puur cijfermatig is het aantal besmettingen in ruim zestien procent Twente gestegen ten opzichte van vorige week. Maar er is ook ruim veertig procent meer getest. Dat komt onder andere doordat hele schoolklassen worden getest op het moment dat een kind besmet blijkt te zijn. De ‘pakkans’ is kleiner geworden: 5,4 procent van de tests levert een positieve uitslag op, bijna een procent minder dan vorige week. Dat stelde directeur publieke gezondheid van de GGD, Samantha Dinsbach.

Vaccinaties

Inmiddels zijn er 47.500 prikken gezet in de regio. Dat aantal wordt in de komende weken fors opgeschroefd. De locatie in Enschede verhuist naar de Expo, bij Go Planet, waar veel meer ruimte is. Ook in Markelo, Nijverdal en Hengelo komen priklocaties.

Coronaverkiezingen Ernst Bergboer
Coronaverkiezingen, dalende cijfers of niet © Ernst Bergboer

De pauze in het gebruik van het AstraZeneca-vaccin levert een vertraging op, maar de GGD zet in op een inhaalslag. In het meest ideale scenario geldt straks voor tachtig procent van de bevolking dat die zijn gevaccineerd of corona hebben gehad.

Druk op de zorg neemt af

De druk op de zorg in Twente neemt iets af, druppelsgewijs ontstaat er wat meer ruimte voor regulier niet-spoedeisende zaken. Er worden wel patiënten uit andere regio’s, waar de druk veel hoger is, naar Twente overgeplaatst.

Huisartsen melden dat zich langzaam weer meer mensen bij hen melden met gewone klachten. Dat gebeurde een tijdlang veel minder, omdat mensen bang waren dat hun huisarts het veel te druk had.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.