Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onderzoek naar Twents TIA-geval na vaccinatie

Edwin Plokker vaccin Ernst Bergboer
Het eerste flesje Phizer-vaccin - uit de collectie van De MuseumFabriek
Beeld: Ernst Bergboer

Een tachtigjarige man uit Twente kreeg enkele uren na vaccinatie met BioNTech/Pfizer vaccin tegen covid-19 een TIA. Hij behoort tot de eerste groep ouderen die in de regio werden gevaccineerd en ligt inmiddels in een revalidatiecentrum. Dat verhaal, vergelijkbare meldingen op social media en de stop van vaccinaties met AstraZeneca vanwege problemen met bloedstollingen waren aanleiding op onderzoek uit te gaan. De uitkomst: in Nederland zijn enkele tientallen gevallen van stollingsproblemen na vaccinatie gemeld, maar vooralsnog leveren die cijfers geen afwijkend beeld op.

De Twentse tachtigjarige - we noemen hem Henk - die na vaccinatie een TIA kreeg was gezond. Hij werd overigens gevaccineerd met BioNTech/Phizer, niet met AstraZeneca. Ook dat was reden voor nader onderzoek. “Ik had net een APK gehad,” vertelde hij in een gesprek dat we met hem hadden. “Ik was goed gezond.” Dit is zijn verhaal.

Vastgenageld

Henk wordt op maandag 15 februari aan het eind van de middag gevaccineerd op een van de twee vaccinatielocaties in de regio. In het gesprek leest hij wat haperend voor uit het vaccinatierapport: “Kom… kommer, kommernatie. Dat staat er.” Dinsdagochtend zit hij in de huiskamer, wachtend op een monteur. “Ik voelde prikkelingen in mijn benen, eerst rechts, toen links.” Als de bel gaat, zit hij aan zijn stoel gekluisterd. “Vastgenageld. Ik kon mijn benen niet meer optillen.” De hond slaat aan en de bel gaat. Henk wil roepen, maar is zijn stem goeddeels kwijt.

“Bewijzen kan ik het niet”

“Ik heb toen mijn zoon gebeld. ‘Ik heb een TIA of een hersenbloeding,’ zei ik.” Henk heeft er eerder een gehad, waarvan hij is hersteld. “Maar dit was anders.” De plek waar hij is geprikt voelt ijskoud. Henk’s zoon stapt onmiddellijk in de auto en belt ondertussen een ambulance. Henk wordt, ondersteund door twee paramedici, van zijn stoel gehesen, op een brancard gelegd en naar het ziekenhuis gebracht. Daar wordt vastgesteld dat het om een TIA gaat.

Henk ligt in een revalidatiecentrum. “Ik kan slecht lopen. En ik kom niet van mijn woorden af.” Bewijzen dat de TIA is veroorzaakt door het vaccin kan hij, zo stelt hij, niet. “Maar tòch is het zo.”

“Maak er maar melding van”

De huisarts is op de hoogte, volgens Henk. “Die vertelde dat het bijna niet kan dat de TIA is veroorzaakt door het vaccin.” Henk denkt daar anders over en zegt dat ook. “Een paar uur na die vaccinatie, meteen de andere dag, ineens… En die plek ik waar geprikt ben, steen- en steenkoud.” Die kou voelt hij nog altijd regelmatig. “Maak er maar melding van,” adviseert hij zijn huisarts.

Vragen

Nadat Denemarken het vaccineren met AstraZeneca stopte, werd in de eerste officiële reactie gemeld dat in Nederland slechts een trombosegeval bekend was. Dat riep vragen op: het geval van deze Twentse meneer had bekend moeten zijn. Had de huisarts wel gemeld? Zo ja: waar was die melding dan gebleven? Zo nee: hoeveel vaker zou het gebeuren dat artsen geen melding doen, misschien omdat zij een verband heel onwaarschijnlijk achten?

Onderzoek

Of er in dit geval melding is gedaan, kon de huisarts desgevraagd in verband met privacyregels niet vertellen. Na navraag en een duik in de statistieken bij Lareb - het instituut waar bijwerkingen van medicijnen en vaccins gemeld worden - bleek dat er enkele tientallen meldingen van stollingsproblemen gedaan zijn. Zo’n melding betekent overigens niet dat er een verband met een vaccin is vastgesteld. Die statistieken van Lareb zijn openbaar. Meldingen worden per klacht en per vaccin gerubriceerd.

In totaal gaat dat om een kleine zestig meldingen van beroertes, hersen- en hartinfarcten, TIA’s en tromboses en twee gevallen waarbij sprak was van een sterk verminderd aantal bloedplaatjes. In twee gevallen, zo meldt het Lareb inmiddels, gaan stollingsverschijnselen samen met een verminderd aantal bloedplaatjes - het ziektebeeld waarom tijdelijk is gestopt met het AstraZeneca-vaccin. In Nederland zijn er inmiddels inmiddels 1,9 miljoen mensen gevaccineerd. In Twente 47.500.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.