Corona in Twente

Bescheiden protest Enschedese horecaondernemers

Vijfenzestig regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roepen horeca-ondernemers op om vandaag de terrassen te openen. Het overheidsbeleid is niet meer uit te leggen en bovendien is het bittere noodzaak voor de ondernemers, zeggen ze. De meeste Enschedese Enschedese horecaondernemers doen niet mee. Aspen Valley, Moeke zetten hun terrassen wel op en in de Walstraat is een geluidsprotest.

Geen goed signaal

Robin Hollander van de Enschedese horecavereniging is in 1Twente Vandaag om standpunten uit te leggen. “De meeste doen niet mee. Nu een dag opengaan tegen de regels in is volgens ons niet het goede signaal. We hopen dat er landelijk voldoende druk wordt gezet en dat we op die manier meer voor elkaar krijgen.”

Ruimhartig

Natuurlijk snappen de horeca-ondernemers waarom het gaat. Hollander heeft het over gebrek aan perspectief en de noodzaak van ruimhartiger ondersteuning. “Daar wringt de schoen. Er vallen ondernemers tussen wal en schip, omdat ze net voordat corona uitbrak met hun zaak begonnen. Die krijgen helemaal niks. En als je je personeel wilt blijven betalen, moet je elke maand 35 procent toeleggen. Ondertussen zijn we al acht maanden verder.”

De noodzaak om weer eens geld te verdienen, komt hard dichterbij. “Voor ons is het vijf over twaalf”, zeggen ondernemers in de Walstraat. “Ja, in de kleine straten is de financiële nood hoger”, aldus Hollander.

Spontane Binnenstad

De gemeente Enschede doet een duit in het zakje door de ondernemers vrij te stellen van het betalen voor de terrassen. “Daar zijn we blij mee, want elke euro telt. Al is het voor ons al wel duidelijk dat we 2021 ook kunnen afschrijven. De schade halen we niet meer in.”

De horecavereniging is met de provincie in gesprek over de zogenaamde ‘Spontane Binnenstad”. Hollander vindt dat de aankleding van de Oude Markt met xxl terrassen de uitstraling van z’n spontane binnenstad heeft. “We mikken op een bijdrage van 75.000 tot 100.000 euro. Er doen veertig ondernemers mee die veertig procent van hun investeringen terug kunnen krijgen als we de subsidie binnenhalen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.