Corona in Twente

Voor derde jaar op rij geen paasvuren in Twente

Het zat er al aan te komen, maar nu is de kogel door de kerk: ook dit jaar zijn er geen paasvuren in Twente. Dat hebben de veertien Twentse gemeenten samen afgesproken. Volgens de Veiligheidsregio Twente is het nog niet verantwoord om begin april met grote groepen bij elkaar te komen.

187223 Paasvuur2011
Het zat er al aan te komen, maar nu is de kogel door de kerk: ook dit jaar zijn er geen paasvuren in Twente. © 1Twente

Derde jaar op rij

In sommige gemeenten is dit het derde jaar op rij dat er geen paasvuur wordt ontstoken. In 2019 mocht de brand er in Hengelo, Losser en in Enschede niet in vanwege de droogte. Het jaar daarop gingen alle Twentse paasvuren vanwege corona niet door, maar ook toen speelde de droogte een rol.

Omdat de Veiligheidsregio Twente niet weet hoe het begin april met corona gesteld is, is nu al besloten de stekker uit de festiviteiten te trekken.

Niet stapelen

De veiligheidsregio roept organisatoren op om niet te beginnen met het opstapelen van hout. Ook niet om deze later alsnog aan te steken: "Het is vanwege de brandveiligheid niet wenselijk om houtstapels te laten liggen. Het risico dat ze toch aangestoken worden is te groot”, aldus een woordvoerder van de veiligheidsorganisatie.

icon_main_info_white_glyph

Wat zijn paasvuren?

Paasvuren, ook wel boakes genoemd, zijn vreugdevuren die tijdens Pasen worden ontstoken. De vuren hebben hun oorsprong in de Germaanse mythologie en zijn hoogstwaarschijnlijk bedoeld als offer aan Ostana, de Germaanse god van de lente. Na de kerstening van Twente kreeg het vreugdevuur een christelijke betekenis.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.