Corona in Twente

Leegstand in Enschede valt nog erg mee

America Today vertrekt uit de Enschedese Marktstraat. Zara Home is al weg. Maar voor het overige valt het nog erg mee met de leegstand. Maar het water staat veel ondernemers wel degelijk aan de lippen en de overheidssteun verhult vooralsnog veel leed. Binnenstadmanager Duco Hoek smeert knersende lagers zo goed hij kan, maar realiseert zich dat meer leegstand en omvallende ondernemers heel waarschijnlijk zijn.

Coronamaatregelen blijven landelijk opgelegde beperkingen, maar dat wil niet zeggen dat centrummanagers als Hoek alleen maar machteloos kunnen toezien. Integendeel. Juist nu ondernemers steun keihard nodig hebben, is elke bijdrage die Hoek kan leveren welkom. Meer dan ooit.

"Maatregelen houden de winkels overeind"

Het beeld is diffuus. Of: nogal verschillend. “Een enkeling heeft het heel goed”, weet Hoek. “Maar ik ken ook ondernemers die gedwongen zijn hun huis te verkopen om met de overwaarde hun voorraad weer aan te vullen.” Behalve horecaondernemers hebben vooral kleding- schoenen en huisdecoratiewinkels het zwaar. Volgens Hoek zijn er wel wat horecaondernemers maar nog bijna geen winkeliers die er de brui aan hebben gegeven. Maar veel zicht op de feitelijke situatie heeft ook hij niet. “De maatregelen houden de winkels overeind.”

Ondersteunen zoveel dat kan

Hoek noemt een heel aantal voorbeelden van de manier waarop hij probeert het leed wat te verzachten. Variërend van heel gerichte, individuele ondersteuning tot gemeentelijk beleid en voorbereidingen op betere tijden. “Als iemand na een operatie nieuwe kleding of lingerie nodig heeft, dan zorgen we ervoor dat een winkel open kan. Dat is veel handiger en prettiger dan thuis nieuwe spullen uitzoeken.” Maar de gemeente heeft bijvoorbeeld ook meer dan twintig winkeliers een gratis ontheffing gegeven om met een auto het centrum in te kunnen. Daarmee kan er bezorgd worden, nu hun fysieke winkel gesloten is.

Duco Hoek Ernst Bergboer
Binnenstadmanager Duco Hoek: "Onderschat de veerkracht van Enschede niet" © Ernst Bergboer

De stad heeft vaker crises gehad, memoreert Hoek. “Onderschat de veerkracht van Enschede niet. We zijn een redelijk grote stad, de meeste mensen hebben niet veel uitgegeven. We hebben de campagnes voor met Enschede Promotie al klaar staan.” Anders gezegd: als het straks weer mag, gaat de stad als een speer. Vraag is natuurlijk welke ondernemers dan de schade in kunnen halen en voor wie het dan te laat is.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.