De gemeente Hengelo ligt op koers als het gaat om online publiceren van openbare Woo-verzoeken en Woo-besluiten. Vanaf medio juli gaat de gemeente het publicatieplatform inrichten. De gemeente Hengelo heeft als enige van de grootste drie Twentse steden nog geen online register waarin alle openbare Woo-verzoeken en Woo-besluiten terug zijn te vinden, bleek vorig jaar. Almelo en Enschede hebben dit al wel.
Op 1 mei 2022 ging de Wet open overheid (Woo) in, die vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Overheden hebben onder de Woo-wetgeving de plicht om zelf informatie actief openbaar te maken, zonder dat daar eerst om gevraagd moet worden.
Documenten, overheidspapieren die niet openbaar zijn gemaakt, kunnen worden opgevraagd via een zogenaamd Woo-verzoek. De termijn voor het afhandelen van een Woo-verzoek is maximaal vier weken, maar kan worden verlengd met 14 dagen. In 2024 kreeg de gemeente Hengelo 49 van dit soort verzoeken.
Onder de Woo vallen zo'n 17 informatie-categorieën. Overheidsorganisaties moesten per 1 november 2024 de eerste vijf informatiecategorieën verplicht actief openbaar maken. De overige categorieën worden de komende jaren stapsgewijs ingevoerd. Medio 2027 moeten die allemaal actief openbaar gemaakt worden.
"Het publiceren van Woo-informatiecategorieën is voor ons onderdeel van een groter geheel. We zijn namelijk ook bezig met het invoeren van een nieuw zaaksysteem, waar het publicatieplatform aan gekoppeld wordt", zegt een woordvoerder van de gemeente Hengelo.
Een zaaksysteem, is een softwaresysteem die de informatievoorziening en processen binnen een organisatie structureel en efficiënt afwikkelt, bijvoorbeeld als het gaat om vergunningen of bezwaarschriften. Voordeel van dit systeem is dat informatie die onder de Woo valt, straks automatisch gepubliceerd kan worden.
Een woordvoerder van de gemeente Hengelo meldde vorig jaar dat een openbaar publicatieplatform met Woo-verzoeken en Woo-besluiten op z'n vroegst medio 2025 gevoerd wordt. De gemeente zegt op schema te liggen als het het gaat om te voldoen aan de wettelijke verplichting.
"We nemen in dit geval dus de tijd voor de implementatie van een duurzame oplossing. Al met al zijn we hier dus mee bezig en vinden we het belangrijk dat we de tijd nemen om dit op een goede manier in te richten. En volgen we de landelijke deadlines voor publicatie."
Openbare informatie van landelijke, regionale en lokale overheden is vindbaar via de Woo-index, een zoekmachine voor overheidsinformatie.