In het Volkspark in Enschede worden vandaag tijdens de nationale dodenherdenking de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogen herdacht. Burgemeester Roelof Bleker stond samen met zo'n tweeduizend aanwezigen stil bij 80 jaar vrijheid. Naast Bleker spraken ook Simon Huiskamp namens het 4 en 5 mei-comité Enschede, junior stadsdichter Benthe Blaak en Levi Heinen, voorzitter van studentenvereniging Taste.
Naar schatting vierhonderd Enschedeërs liepen vanavond vanuit de binnenstad naar de beeldengroep in het Volkspark. Burgemeester Roelof Bleker sprak daar over de huidige tijd en over het boek 'Familiekroniek over verzet tegen het fascisme 1942-1945' van stadsgenoot Bert Woudstra.
Bleker benadrukte in zijn toespraak het belang van het blijven vertellen van oorlogsverhalen. “De geschiedenis vergaat niet, ze leeft voort in de verhalen die verteld moeten blijven”, zei hij. "Zoals het verhaal van Bert Woudstra, opgetekend in het boek ‘Een familiekroniek over verzet tegen het fascisme’ van Werner D. Rosenfeld. Een indrukwekkend dagboekverslag van Egon Woudstra en Werner Rosenfeld, twee jonge Joodse mannen die met gevaar voor eigen leven als Engelandvaarders vluchten."
Ook vandaag de dag kunnen we veel leren van verzetsdaden van toen, hield Bleker de menigte in het Volkspark voor. “Het verspreiden van het vrije woord is het fundament van onze vrijheid. De vrijheid om binnen de kaders van onze Grondwet te kunnen denken, te kunnen zeggen en te kunnen schrijven wat we willen”, aldus Bleker. “Zo is er altijd ruimte voor een ander geluid.”
“Ruimte voor vrije denkers, voor andersdenkenden, die ons kunnen inspireren. Want vrijheid is per definitie zonder oordeel. Vrijheid betekent dat we verschillen en zelfs tegenstellingen zien, als sterkte en niet als bedreiging. Immers, wie afwijkt, is niet goed of fout, alleen anders.”
Toch moeten we volgens Bleker waakzaam blijven voor krachten die onze vrijheid en democratie verachten. “De vrijheid waarvan wij vandaag de dag genieten is kwetsbaar. Wat in 40-45 gebeurde, begon niet met geweld. Het begon met het aanwijzen van een 'ander'. Met het verdelen van mensen in 'wij' en 'zij'. Met het aanwakkeren van wantrouwen. Met het roepen dat bepaalde groepen de schuld dragen van alles wat misgaat."
"We zien hoe religie, afkomst, geaardheid weer als ‘anders’ of ‘verdacht’ worden bestempeld. We zien hoe angst wordt omgezet in haat, en hoe haat de deur opent naar uitsluiting. Dat mogen we niet laten gebeuren. Niet nog eens. Onze vrijheid kan alleen voortbestaan, als we met elkaar de fundamenten ervan beschermen en verdedigen."