Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Met krans van Jan Raeke (95) op de Dam is er na 80 jaar erkenning van ‘stil verdriet’ Oldenzaal

Jan Raeke
Jan Raeke op het bankje waar de 8 slachtoffers van de explosie tijdens het bevrijdingsfeest op 8 mei 1945 worden herdacht.
Beeld: RTV Oost

Voor de nabestaanden van de 8 dodelijke slachtoffers van de explosie tijdens een bevrijdingsfeest op 8 mei 1945 in Oldenzaal was het jarenlang ‘een stil verdriet’. Met het leggen van een krans tijdens de nationale Dodenherdenking op de Dam zorgde Jan Raeke (95) op indrukwekkende wijze voor erkenning van het verdriet dat er lang niet mocht zijn.

Henk Winkelhuis, die er met een werkgroep voor zorgde dat er in 2021 een herdenkingsplek kwam op de Groote Markt in Oldenzaal, was er bij afgelopen zondag. Op dinsdagochtend zoekt hij in de ochtendshow Twente wordt wakker van Twente FM naar woorden om de emotionele lading van de plechtigheid op de Dam te beschrijven. “Misschien is de cirkel hiermee wel rond gemaakt.”

Lange weg afgelegd

Daarmee doelt Winkelhuis op de weg, die is afgelegd nadat in 2020 voor het eerst publiekelijk aandacht werd gevraagd voor het verdriet dat in stilte werd gedragen door familie en naasten van de 8 dodelijke slachtoffers van de tragedie tijdens het bevrijdingsfeest. Samen met Mariët Blokhuis, Daniëlla van der Stelt, Jeroen van der Meer en Martin Poorthuis zorgde Henk Winkelhuis er voor dat er een herdenkingsplaquette en een bankje kwam op de Groote Markt.

Blijk van erkenning

Sinds 2021 wordt op deze plek op 8 mei een sobere herdenkingsplechtigheid gehouden. Daar ervoeren de dochters van Jan Raeke hoe belangrijk dit blijk van erkenning voor het verdriet van hun vader na al die jaren nog altijd was. Jan Raeke verloor bij het drama op de Groote Markt zijn toen 18-jarige broer Gerrit. Het verdriet daarover droeg Jan z’n hele leven met zich mee. Ook het grote, stille verdriet van z’n moeder is hem altijd bijgebleven.

Emotionele rollercoaster

Voor dochter Annemarie aanleiding zich te wenden tot het Nationaal Comité 4 en 5 mei met de vraag of haar vader namens de burgerslachtoffers bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei een krans zou mogen leggen. Nadat dit verzoek op 17 januari van dit jaar werd ingewilligd, belandden Jan Raeke en z’n beide dochters Annemarie en Marloes in een rollercoaster. Henk Winkelhuis fungeerde de afgelopen maanden als ‘buddy’ van Jan onder meer bij het opnemen van het filmpje van Jan met dochter Annemarie dat op de Dam werd vertoond.

‘Enorm geraakt’

Henk Winkelhuis is twee dagen later nog nauwelijks bekomen van de emoties van dat moment. “Niet alleen het filmpje van Jan met z’n dochter, maar alle filmpjes hebben veel indruk gemaakt. Al die mensen, die zoveel verdriet en angst hebben gehad, dat kun je je niet voorstellen. En daar zit je dan gewoon tussen.” Waar de emoties bij Winkelhuis al hoog opliepen, was dat bij Jan Raeke en z’n beide dochters in nog heviger mate het geval. “Het heeft hem enorm geraakt.”

Alle nabestaanden

Wat Jan Raeke vooral zo heeft geraakt, is volgens Henk Winkelhuis het feit dat er nu eindelijk erkenning – zelfs op een nationaal podium - is voor het stille verdriet. En niet alleen voor zijn persoonlijke verdriet, maar ook dat van de nabestaanden van de andere 7 dodelijke slachtoffers. Dat was namelijk de nadrukkelijke voorwaarde van Jan Raeke om namens alle burgerslachtoffers een krans te leggen. Henk Winkelhuis: “Die erkenning is er nu gekomen.”

Audiofragment
Stil verdriet over tragedie Oldenzaal op de Dam Amsterdam | Henk Winkelhuis
Op De Dam in Amsterdam heeft Jan Raeke (95) uit Oldenzaal ‘met n nös veuran’ zitten om samen met z’n dochter Annemarie een krans gelegd voor alle burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.